bryły obrotowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kotrimek
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 18 maja 2022, 21:27
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

bryły obrotowe

Post autor: kotrimek »

Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 dm i 8 dm. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły, otrzymanej w wyniku obrotu tego trójkąta wokół przeciwprostokątnej.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: bryły obrotowe

Post autor: eresh »

kotrimek pisze: 17 kwie 2023, 14:34 Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długość 6 dm i 8 dm. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły, otrzymanej w wyniku obrotu tego trójkąta wokół przeciwprostokątnej.
Bryła to połączone podstawami stożki
\(l_1=6\\
l_2=8\\
r_1=r_2=h\)

h - wysokość trójkąta prostokątnego opuszczona na przeciwprostokątną
\(h=\frac{6\cdot 8}{10}\\
h=4,8\)


\(P_c=\pi r_1l_1+\pi r_2l_2\\
P_c=\pi 4,8(6+8)\\
P_c=67,2\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ