wyznaczanie paramteru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

wyznaczanie paramteru

Post autor: BarT123oks »

Wyznacz te wartoźci \(p,f\), gdzie \(p,f \in R\), dla których nierówność \(x(x-1)(x+3)(x^3-(p-f)x^2+pfx) \geq 0\) jest prawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej \(x\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wyznaczanie paramteru

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 16 kwie 2023, 17:39 Wyznacz te wartoźci \(p,f\), gdzie \(p,f \in R\), dla których nierówność \(x(x-1)(x+3)(x^3-(p-f)x^2+pfx) \geq 0\) jest prawdziwa dla kazdej liczby rzeczywistej \(x\)
\(x(x-1)(x+3)(x^3-(p-f)x^2+pfx) \geq 0\\
x^2(x-1)(x+3)(x^2-(p-f)x+pf)\geq 0\\
g(x)=x^2-(p-f)x+pf=(x-1)(x+3)\\
x^2-(p-f)x+pf=x^2+2x-3\\
pf=-3\;\;\;\wedge\;\;p-f=-2\\
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ