miejsce zerowe funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

miejsce zerowe funkcji

Post autor: BarT123oks »

Niech \(-\frac{1}{2}x+a-1\) oraz \(g(x)=ax-2\). Wyznacz te wartości \(a,a \in R\), dla których iloczyn miejsc zerowych tych funkcji jest nie mniejszy niż 3.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10384 razy
Płeć:

Re: miejsce zerowe funkcji

Post autor: eresh »

BarT123oks pisze: 16 kwie 2023, 17:36 Niech \(-\frac{1}{2}x+a-1\) oraz \(g(x)=ax-2\). Wyznacz te wartości \(a,a \in R\), dla których iloczyn miejsc zerowych tych funkcji jest nie mniejszy niż 3.
\(-\frac{1}{2}x+a-1=0\\
-\frac{1}{2}x=1-a\\
x=2a-2\)


\(ax-2=0\\
x=\frac{2}{a}\\
a\neq 0\)


\((2a-2)\cdot\frac{2}{a}\geq 3\\
\frac{4a-4-3a}{a}\geq 0\\
(a-4)a\geq 0\\
a\in (-\infty, 0)\cup [4,\infty)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ