Oblicz granice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Oblicz granice

Post autor: enta »

Oblicz granice korzystając z tw o 3 funkcjach
\( \Lim_{x\to \infty } \sqrt[x]{1+3^{2x}+7^x} \)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Oblicz granice

Post autor: radagast »

enta pisze: 14 kwie 2023, 20:07 Oblicz granice korzystając z tw o 3 funkcjach
\( \Lim_{x\to \infty } \sqrt[x]{1+3^{2x}+7^x} \)
\( \Lim_{x\to \infty } \sqrt[x]{1+3^{2x}+7^x} =\Lim_{x\to \infty } \sqrt[x]{1+9^{x}+7^x} \)
\( \sqrt[x]{9^{x}}< \sqrt[x]{1+9^{x}+7^x}<\sqrt[x]{3 \cdot 9^{x}}\)
tymczasem
\( \Lim_{x\to \infty } \sqrt[x]{9^{x}}=9\)
\( \Lim_{x\to \infty } \sqrt[x]{3 \cdot 9^{x}}=9\)
zatem...
ODPOWIEDZ