Pytanie o wyraz ciągu.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 47 razy

Pytanie o wyraz ciągu.

Post autor: Taotao2 »

Mamy ciąg \(1+a_2x^3+a_3x^9+...\) oblicz jaki wykładnik będzie miała zmienna \(x\) przy \(a_{2023}\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Pytanie o wyraz ciągu.

Post autor: radagast »

Przypuszczam , że źle przepisałeś to zadanie.
Moim zadaniem powinno być :
\(a_1+a_2x^3+a_3x^9+...\)
wtedy to ma sens.
\(a_1+a_2x^3+a_3x^9+...= a_1x^0+a_2x^3+a_3x^9+...=a_1x^{3^0}+a_2x^{3^1}+a_3x^{3^2}+...= \)
czyli przy wyrazie 2023 stoi \(x^{3^{2022}}\)
Taotao2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 09 lut 2023, 20:30
Podziękowania: 47 razy

Re: Pytanie o wyraz ciągu.

Post autor: Taotao2 »

Trzeba przyjąć, że \(a_1=1\). Ale to jak będzie wyglądać odpowiedź do mojego pytania wiesz może?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17556
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Pytanie o wyraz ciągu.

Post autor: radagast »

radagast pisze: 14 kwie 2023, 17:01 Przypuszczam , że źle przepisałeś to zadanie.
Moim zadaniem powinno być :
\(a_1+a_2x^3+a_3x^9+...\)
wtedy to ma sens.
\(a_1+a_2x^3+a_3x^9+...= a_1x^0+a_2x^3+a_3x^9+...=a_1x^{3^0}+a_2x^{3^1}+a_3x^{3^2}+...= \)
czyli przy wyrazie 2023 stoi \(x^{3^{2022}}\)
Nie... coś nadal nie tak. Sprawdź treść
ODPOWIEDZ