nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PIOTR1981
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 kwie 2023, 12:13

nierówność

Post autor: PIOTR1981 »

Rozwiąż nierówność \(𝟐x^2 + 𝒙|𝟐𝒙 − 𝟏| \le 𝟑\).
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: nierówność

Post autor: radagast »

wskazówka:
rozważ dwa przypadki:
1)\(x \ge \frac{1}{2} \)
2)\(x < \frac{1}{2} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3532
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1939 razy

Re: nierówność

Post autor: Jerry »

Wizualizacja

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ