Co to za typ równania różniczkowego

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Sway22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 131
Rejestracja: 02 gru 2021, 22:58
Podziękowania: 44 razy
Płeć:

Co to za typ równania różniczkowego

Post autor: Sway22 »

Hej, jaki to jest typ równania różniczkowego?:

\(x = tx' + 2 \sqrt{-x'} \)
albo
\(x = tx' + x' - (x')^2\)

bo nie było mnie akurat na zajęciach i nie wiem nawet jak wyszukać podobne równania, albo znaleźć metodę na ich rozwiązywanie.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 239
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 62 razy
Płeć:

Re: Co to za typ równania różniczkowego

Post autor: Tulio »

Wolfram mówi, że to "first-order nonlinear ordinary differential equation".
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1652
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Co to za typ równania różniczkowego

Post autor: janusz55 »

(1)
Równanie Alexisa Clairauta.

Podstawienie:

\( x' = p.\)

(2)
Równanie Josepha L. Lagrange'a.

Podstawienie:

\( x' = p.\)
ODPOWIEDZ