wieloman
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: wieloman
\(W(x)=(x-3)^2(ax^2+bx+c)\)
\(W(0)=9\\
9c=9\\
c=1\)
\(W(1)=12\\
4(a+b+1)=12\\
a+b+1=3\\
a+b=2\)
\(W(-1)=16\\
16(a-b+c)=16\\
a-b+1=1\\
a-b=0\\
a=b
\)
\(a=1\\b=1\\c=1\\
W(x)=(x-3)^2(x^2+x+1)
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę