Nieskonczony ciąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jakośtak_21
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 03 kwie 2023, 19:49

Nieskonczony ciąg

Post autor: Jakośtak_21 »

dany jest nieskończony ciąg geometryczny określony dla każdej liczby naturalnej \(n\ge1\). suma czterech początkowych wyrazów ciągu jest równa \(x\) a suma wszystkich wyrazów tego ciągu jest równa \(2\) wyznacz wszystkie wartości \(x\)

Bardzo proszę o pomoc :)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2023, 22:22 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości; cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex], pisz po polsku!
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Nieskonczony ciąg

Post autor: grdv10 »

Mamy warunki (oznaczenia standardowe) \(a(1+q+q^2+q^3)=x\) oraz \(\frac{a}{1-q}=2.\) Ale też z ,,powtarzalności" tego typu sumy będziemy mieli\[x+q^4(a+aq+\dots)=2.\] W powyższej równości \(x\) to suma pierwszych czterech wyrazów, a potem jest suma pozostałych wyrazów, z której wyciąnąłem przed nawias \(q^4.\) Stąd\[x+2q^4=2.\]Oczywiście musi być \(|q|<1.\) Rozwiązujemy ten układ równań. Otrzymamy dwa rozwiązania. W jednym \(q=-1\), co odpada ze względu na warunek zbieżności. W drugim \(a=q=2/3\) oraz \(x=130/81.\)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Nieskonczony ciąg

Post autor: Icanseepeace »

szw1710 pisze: 03 kwie 2023, 21:05 Mamy warunki (oznaczenia standardowe) \(a(1+q+q^2+q^3)=x\) oraz \(\frac{a}{1-q}=2.\) Ale też z ,,powtarzalności" tego typu sumy będziemy mieli\[x+q^4(a+aq+\dots)=2.\] W powyższej równości \(x\) to suma pierwszych czterech wyrazów, a potem jest suma pozostałych wyrazów, z której wyciąnąłem przed nawias \(q^4.\) Stąd\[x+2q^4=2.\]Oczywiście musi być \(|q|<1.\) Rozwiązujemy ten układ równań. Otrzymamy dwa rozwiązania. W jednym \(q=-1\), co odpada ze względu na warunek zbieżności. W drugim \(a=q=2/3\) oraz \(x=130/81.\)
Coś mi tutaj nie pasuje:
Nie mogę znaleźć drugiego równania z wspomnianego układu równań. Prostym kontrprzykładem będzie ciąg \( (2,0,0,\ldots) \)
W momencie gdy mamy \( x = 2 - 2q^4 \) wystarczy znaleźć wszystkie możliwe wartości \(x\) dla których \( |q| < 1 \).
Najprościej i najszybciej jest odczytać je z wykresu: \( x \in (0 , 2] \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Nieskonczony ciąg

Post autor: grdv10 »

Icanseepeace pisze: 03 kwie 2023, 21:46 Coś mi tutaj nie pasuje:
Nie mogę znaleźć drugiego równania z wspomnianego układu równań. Prostym kontrprzykładem będzie ciąg \( (2,0,0,\ldots) \)
W momencie gdy mamy \( x = 2 - 2q^4 \) wystarczy znaleźć wszystkie możliwe wartości \(x\) dla których \( |q| < 1 \).
Najprościej i najszybciej jest odczytać je z wykresu: \( x \in (0 , 2] \)
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Musiałem programowi SageMath podać równanie z literówką.

Kod: Zaznacz cały

sage: x,a,q=var('x,a,q')
sage: r1=a*(1+q+q^2+q^3)==x
sage: r2=a==2*(1-q)
sage: r3=x+2*q^4==2
sage: solve([r1,r2,r3],[x,a,q])
[[x == -1/8*r1^4 + r1^3 - 3*r1^2 + 4*r1, a == r1, q == -1/2*r1 + 1]]


Po ponownym wpisaniu równań wychodzi rozwiązanie parametryczne, ale Twoje rozwiązanie jest eleganckie, więc nie będę kontynuował.
Doni67
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 30
Rejestracja: 21 lut 2023, 15:39
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: Nieskonczony ciąg

Post autor: Doni67 »

A nie \(x\in[-1,1]\)? Wydaje mnie się, że przedział przytoczony przez Icanseepeace będzie właściwy dla zbioru wartości. Mogę prosić o lepsze wytłumaczenie?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Nieskonczony ciąg

Post autor: janusz55 »

Z treści zadania wynika układ równań:

\( \begin{cases} a_{1} + a_{1}q + a_{1}q^2 + a_{1} q^3 =x \\ \frac{a_{1}}{1-q} = 2, \ \ |q|<1. \end{cases} \)

Podstawiając \( a_{1} = 2(1-q) \) z drugiego równania do pierwszego i redukując składniki podobne, otrzymujemy równanie:

\( 2(1-q^4) = 2(1-q^2)(1+q^2) = 2(1-q)(1+q)(1+q^2) = x. \)

Rysując w układzie współrzędnych prostokątnych \( (0q y) \) wykres funkcji \( f(q) = 2(1-q)(1+q)(1+q^2) \), widzimy, że dla \( -1< q < 1, \ \ x\in (0, 2] = R(f) \) , jak wcześniej zauważył Icanseepeace.
ODPOWIEDZ