Wyznacznik macierzy nieokreślonego rozmiaru

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
viGor027
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 10 sie 2021, 16:32
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Wyznacznik macierzy nieokreślonego rozmiaru

Post autor: viGor027 »

Cześć, to już któreś moje podejście do tego zadania, i nadal nie widze co by tutaj zrobić żeby to policzyć
Obrazek

Próbowałem zrobić takie działanie, że dodaje do kolumny drugiej pierwszą, do trzeciej drugą i pierwszą itd. (i + (i-1) + (i-2))
i chyba się zrobiła postać schodkowa w "podmacierzy"( nasza macierz bez pierwszego wiersza), ale nie wiem co dalej z tym zrobić i ciągle walcze z samą notacją i zapisywaniem tej macierzy.

Proszę o pomoc.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wyznacznik macierzy nieokreślonego rozmiaru

Post autor: grdv10 »

Niech \(W_n\) będzie takim wyznacznikiem stopnia \(n\). Widać, że \(W_1=1\), \(W_2=0.\) Stosując rozwinięcie Laplace'a względem ostatniego wiersza możesz zauważyć, że \(W_{n+1}=W_{n}-W_{n-1}\), a ponieważ jesteśmy w \(\zz_2\), to mamy\[W_{n+1}=W_n+W_{n-1},\]a więc taki macierzowy ciąg typu Fibonacciego. Zatem otrzymamy naprzemiennie \(1,0,1,1,0,1,1,0,1,1,\dots\).
ODPOWIEDZ