równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: Maciek32 »

Rozwiąż równanie
\(6\cos x+2\sqrt{3}\sin x + \frac{3}{\tg x}+\sqrt{3}=0 \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 02 kwie 2023, 21:57 Rozwiąż równanie
\(6\cos x+2\sqrt{3}\sin x + \frac{3}{\tg x}+\sqrt{3}=0 \)
\(6\cos x+2\sqrt{3}\sin x + \frac{3}{\tg x}+\sqrt{3}=0\\
6\cos x+2\sqrt{3}\sin x + \frac{3\cos x}{\sin x}+\sqrt{3}=0\\
6\sin x\cos x+2\sqrt{3}\sin^2x+3\cos x+\sqrt{3}\sin x=0\\
2\sin x(3\cos x+\sqrt{3})+3\cos x+\sqrt{3}\sin x=0\\
(3\cos x+\sqrt{3}\sin x)(2\sin x+1)=0\\
3\cos x+\sqrt{3}\sin x=0\;\;\;\vee\;\;\;2\sin x+1=0\\
\sqrt{3}\sin x=-3\cos x\;\;\;\vee\;\;\;\sin x=-\frac{1}{2}\\
\tg x=-\frac{3}{\sqrt{3}}=-\sqrt{3}\;\;\;\vee\;\;\sin x=-\frac{1}{2}\\
x=-\frac{\pi}{3}+k\pi\;\;\vee\;\;x=-\frac{\pi}{6}+2k\pi\;\;\;\vee\;\;\;x=-\frac{5\pi}{6}+2k\pi\;\;\;k\in\mathbb{Z}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ