skomplikowana nierówność

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

skomplikowana nierówność

Post autor: Maciek32 »

Rozwiąż nierówność
\(1+ \frac{1}{x} + \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{x^3}+... \leq2, \)
gdzie lewa strona jest sumą zbieżnego szeregu geometrycznego.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: skomplikowana nierówność

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 02 kwie 2023, 21:56 Rozwiąż nierówność
\(1+ \frac{1}{x} + \frac{1}{x^2}+ \frac{1}{x^3}+... \leq2, \)
gdzie lewa strona jest sumą zbieżnego szeregu geometrycznego.


\(|q|<1\\
\frac{1}{|x|}<1\\
1<|x|\\
x\in (-\infty, -1)\cup (1,\infty)\)


\(\frac{1}{1-\frac{1}{x}}\leq 2\\
\frac{x}{x-1}-2\leq 0\\
\frac{x-2x+2}{x-1}\leq 0\\
\frac{-x+2}{x-1}\leq 0\\
(-x+2)(x-1)\leq 0\\
x\in (-\infty, 1]\cup [2,\infty)\;\;\;\wedge\;\;\;x\in (-\infty, -1)\cup (1,\infty)\\
x\in (-\infty, -1)\cup [2,\infty)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ