Zadanie z funkcją wielomianową

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Zadanie z funkcją wielomianową

Post autor: Maciek32 »

Funkcja f określona jest wzorem:
\(f(x)=| \frac{1}{3}(x+2)^2(x- \frac{11}{2} ) |\)
dla każdego \(x \in \rr\) . Pochodna funkcji \(f\) w punkcie \(3\) jest równa \(0\).

1.
Wyznacz zbiór wszystkich wartości, jakie funkcja przyjmuje na przedziale \([-4,4]\).
2.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie \(f(x ) = 3 + |m + 1|\) ma cztery rozwiązania, których iloczyn jest ujemny.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcją wielomianową

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 02 kwie 2023, 16:57 Funkcja f określona jest wzorem:
\(f(x)=| \frac{1}{3}(x+2)^2(x- \frac{11}{2} ) |\)
dla każdego \(x \in \rr\) . Pochodna funkcji \(f\) w punkcie \(3\) jest równa \(0\).

1.
Wyznacz zbiór wszystkich wartości, jakie funkcja przyjmuje na przedziale \([-4,4]\).
dla \(x\in [-4,4]\;\;f(x)=-\frac{1}{3}(x+2)^2(x-\frac{11}{2})\)
\(f'(x)=-\frac{2}{3}(x+2)(x-\frac{11}{2})-\frac{1}{3}(x+2)^2\\
f'(x)=-\frac{1}{3}(x+2)(2x-11+x+2)\\
f'(x)=-\frac{1}{3}(x+2)(3x-9)\\
f'(x)=0\iff x\in\{-2,3\}\\
f(-2)+0\\
f(3)=\frac{125}{6}\\
f(4)=-18\\
f(-4)=\frac{38}{3}\)

Odpowiedź: \([0,\frac{125}{6}]\)

Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Zadanie z funkcją wielomianową

Post autor: eresh »

Maciek32 pisze: 02 kwie 2023, 16:57 Funkcja f określona jest wzorem:
\(f(x)=| \frac{1}{3}(x+2)^2(x- \frac{11}{2} ) |\)
dla każdego \(x \in \rr\) . Pochodna funkcji \(f\) w punkcie \(3\) jest równa \(0\).


2.
Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie \(f(x ) = 3 + |m + 1|\) ma cztery rozwiązania, których iloczyn jest ujemny.
obrazek.png
Cztery pierwiastki, których iloczyn jest ujemny - jeden pierwiastek ujemny i trzy dodatnie. Z wykresu widać, że
\(f(0)<3+|m+1|\in f_{max}=f(3)\\
3+|m+1|>\frac{22}{3}\;\;\;3+|m+1|<\frac{125}{6}\\
|m+1|>\frac{13}{3}\;\;\;\wedge\;\;\;|m+1|<\frac{107}{6}\\
(m+1>\frac{13}{3}\;\;\vee\;\;m+1>-\frac{13}{3})\;\;\;\wedge\;\;\;\frac{-107}{6}<m+1<\frac{107}{6}\\
m\in (-\frac{113}{6},\frac{-16}{3})\cup (\frac{10}{3},\frac{101}{6})
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ