równanie trygonometryczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
BarT123oks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 95
Rejestracja: 15 sty 2023, 13:15
Podziękowania: 34 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: BarT123oks »

\(\sin^2(2x)-4\sin^2(x)+1=0\)
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2023, 19:41 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin
Awatar użytkownika
nijak
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 121
Rejestracja: 09 lis 2021, 10:17
Lokalizacja: 53°7'24"N 23°5'11"E
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 31 razy
Płeć:

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: nijak »

\[\sin^2(2x)-4\sin^2(x)+1=1-4\sin^4(x)\]
  • \(\sin^4(x)= \frac{1}{4} \)
  • \(\sin(x)= \frac{1}{ \sqrt{2} } \vee - \frac{1}{ \sqrt{2} }, \ \sin^2(x)=- \frac{1}{2} \)
Spoiler
\(x=\pi n- \frac{3\pi}{4}, x= \pi n - \frac{\pi}{4} , \ n \in \zz \)
Dalej już sam

Pozdrawiam
Jeśli doceniasz pracę autora tego rozwiązania, to podziękuj mu zostawiając 👍.

\(e^{i\pi}+1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3534
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: równanie trygonometryczne

Post autor: Jerry »

nijak pisze: 01 kwie 2023, 17:06 \(\sin(x)= \frac{1}{ \sqrt{2} } \vee - \frac{1}{ \sqrt{2} }\ldots\)
Alternatywa formy zdaniowej i... liczby :?:
Więcej kultury matematycznej, proszę!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ