ZADANIE

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agusia23454
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 mar 2008, 17:54

ZADANIE

Post autor: agusia23454 »

Jak rozwiązać to zadanie? Grzyby w lesie zawierają 90 % wody w swojej masie , po wysuszeniu zawierają 15 % wody w swojej masie . Oblicz ile trzeba zebrać grzybów aby uzyskać 0,5 kg suszonych grzybów.
agusia23454
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 mar 2008, 17:54

Post autor: agusia23454 »

Prosze o podpowiedz jak je rozwiazac
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

agusia23454 pisze:Prosze o podpowiedz jak je rozwiazac
Proszę bardzo:
http://www.zadania.info/5893795
agusia23454
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 mar 2008, 17:54

Post autor: agusia23454 »

Pomozcie roazwiazac: /-8+-16/ b) /12,5+6 -14,5/ c) /0,5.(-12-5)-10/ d) /10-0,5.20+20/
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Chyba nie kapuję, to są zadania ze szkoły średniej? Chyba aż tak ta reforma nie pojechała? Nie możesz sprawdzić na kalkulatorze?

Ale jak już pytasz, to
-8+-16=-24
12,5+6 -14,5=4
0,5.(-12-5)-10=-18,5
10-0,5.20+20=20
agusia23454
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 09 mar 2008, 17:54

Post autor: agusia23454 »

Przepraszam , ale corka wyslala zadania nie pod ten adres co potrzeba a zaczela 1 klase gimnazjum i leniuszkowi nie chce sie samemu rozwiazywac.
ODPOWIEDZ