Przecież to oczywiste.Marcinx26 pisze:Czy pole trójkąta ABD jest równe połowie pola prostokąta ABCD ?
Matematyka Roz 2012
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
- supergolonka
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
Re:
Robiłem tak: BD wyliczyłem z pitagorasa i przyrównałem polowe pola prostokąta do pola trójką o bokach a,b,BD i wysokości opuszczonej na BD, z tego miałem h uzależnione od a i b.lukacx123 pisze:Marcinx26, nie zrobisz tego na podstawie odejmowania pol, probowalem i nic nie wychodziło, a jakie tutaj było podobinnstwo ?
Później poradziłem sobie z pitagorsa, żeby uzależnić 3 bok tego małego trójkąta o a i b i na końcu jest pole 1/2bok x bok ( bo był to trójkąt prostokątny
Wiadomo jak to maturze, mogłem to źle robić. Wynik bardzo brzydki ale teoretycznie był. Czy jest to poprawne?
Re: Re:
Robiłem podobnie, uzaleznilem przeciwprostokatna jako \(\sqrt{} a^2 + b^2\) potem ze wzrou na hc w trojkacie prostokatnym mialem wyprowadzona wysokosci, wynik brzydki ale jakiś byłMarcinx26 pisze:Robiłem tak: BD wyliczyłem z pitagorasa i przyrównałem polowe pola prostokąta do pola trójką o bokach a,b,BD i wysokości opuszczonej na BD, z tego miałem h uzależnione od a i b.lukacx123 pisze:Marcinx26, nie zrobisz tego na podstawie odejmowania pol, probowalem i nic nie wychodziło, a jakie tutaj było podobinnstwo ?
Później poradziłem sobie z pitagorsa, żeby uzależnić 3 bok tego małego trójkąta o a i b i na końcu jest pole 1/2bok x bok ( bo był to trójkąt prostokątny
Wiadomo jak to maturze, mogłem to źle robić. Wynik bardzo brzydki ale teoretycznie był. Czy jest to poprawne?
Re: Matematyka Roz 2012
CKE chyba sa robi z nas jaja takiej prostej matury to jeszcze nie widziałem. 100% na 99% ;D Zreszta podobnie, jak z podstawowej. Nie wiem, jakie byly poprzednie matury pod wzgledem trudnosci, ale mysle, ze nie byly trudniejsze. Dzieki Bogu na tej maturze nie bylo planimetrii zbyt wiele. Tego sie tylko balem.
- kamil13151
- Fachowiec
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
Mam jeszcze jeden problem, który bardzo mnie zdenerwował ... ogólnie długo się z tą maturą babrałem i co wy na to : w zadaniu 6, zamiast P= (1/2m +5/2 , m) wziąłem współrzędne prawdopodobnie P=( 1/2m , 5/2m) . Później całe zadanie robiłem jak trzeba, czyli funkcja i wartość min/max. Brakło mi czas na sprawdzenie i dopiero teraz to zauważyłem. Jak takie coś oceniają?
-
- Dopiero zaczynam
- Otrzymane podziękowania: 7 razy
Trzy liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli do drugiej liczby dodamy 8, to ciąg ten zmieniOBIBOK pisze:Ale przecież wtedy zakładasz, że one po dodaniu do drugiej liczby 8 tworzą ciąg arytmetyczny w tej samej kolejności, a chyba nie można tak zakładać?
się w arytmetyczny. Jeżeli zaś do ostatniej liczby nowego ciągu arytmetycznego dodamy 64,
to tak otrzymany ciąg będzie znów geometryczny. Znajdź te liczby. Uwzględnij wszystkie
możliwości.
Re: Matematyka Roz 2012
Z tego co pamietam, to moja Pani porfesor moiwla, ze za takie cos na rozszerzeniu traci sie bardzo duzo punktow. W przeciwenstwie do podstawowej, na ktorej to jest malutka strata.Marcinx26 pisze:Mam jeszcze jeden problem, który bardzo mnie zdenerwował ... ogólnie długo się z tą maturą babrałem i co wy na to : w zadaniu 6, zamiast P= (1/2m +5/2 , m) wziąłem współrzędne prawdopodobnie P=( 1/2m , 5/2m) . Później całe zadanie robiłem jak trzeba, czyli funkcja i wartość min/max. Brakło mi czas na sprawdzenie i dopiero teraz to zauważyłem. Jak takie coś oceniają?
-
- Rozkręcam się
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
a niby dlaczego? jak uzależniłem m od x i y i współrzędne P były (x;2x-5). dalej te same wyniki wychodzily wiec tu chodzi tylko o zmienną, a możesz sobie wziąć jaką chcesz
@edit aa sorki Marcin nie widziałem ze tam błąd jest
@edit aa sorki Marcin nie widziałem ze tam błąd jest
Ostatnio zmieniony 09 maja 2012, 14:23 przez pwc, łącznie zmieniany 1 raz.