VI próbna matura 2009 z www.zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- supergolonka
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
mam jeszcze pytanie do supergolonki, czy moje rozwiazanie dostaloby 5 puntkow.
mianowicie mam problem z udowodnieniem rzeczy oczywistych.
chodzi mi o zadanie 3 (poziom rozszerzony)
otoz narysowalam prosta y= x-2 (suma wspolrzednych wynosi -2)
z rysunku widac ze jedyna prosta, przechodzaca przez punkt (1.0) i spelniajaca warunki podane w tresci zaadnia to prosta y=0, wiec jedyne mozliwe punkty A i B to (-3, 0) i (-1, 0).
gdybym cos podobnego zrobila na maturze, ile punktow bym dostała?
mianowicie mam problem z udowodnieniem rzeczy oczywistych.
chodzi mi o zadanie 3 (poziom rozszerzony)
otoz narysowalam prosta y= x-2 (suma wspolrzednych wynosi -2)
z rysunku widac ze jedyna prosta, przechodzaca przez punkt (1.0) i spelniajaca warunki podane w tresci zaadnia to prosta y=0, wiec jedyne mozliwe punkty A i B to (-3, 0) i (-1, 0).
gdybym cos podobnego zrobila na maturze, ile punktow bym dostała?
- supergolonka
- Moderator
rysunek w miare dokladny, parabola x^2 przesunieta o wektor [-2, -1] i charakterystyczne dla niej punkty.
pozatym punkt (-2.O) lezy na prostej (nazwijmy ja l ), ktora jest zbiorem punktow równoodległuch od obydwu ramion paraboli, czyli x=-2.
pozostale mozliwe wspolne punkty z cieciwa i prostą y=x-2 leza na lewo od prostej l i znajduja sie zdecydowanie blizej jednego z ramion, wiec zaden punkt w tym zbiorze nie moglby byc srodkeim odcinka AB.
-.-
i jak?
pozatym punkt (-2.O) lezy na prostej (nazwijmy ja l ), ktora jest zbiorem punktow równoodległuch od obydwu ramion paraboli, czyli x=-2.
pozostale mozliwe wspolne punkty z cieciwa i prostą y=x-2 leza na lewo od prostej l i znajduja sie zdecydowanie blizej jednego z ramion, wiec zaden punkt w tym zbiorze nie moglby byc srodkeim odcinka AB.
-.-
i jak?
-
- Witam na forum
VI próbna matura 2009 z www.zadania.info
uczciwie liczac 50 procent z rozszerzonej, ale pisalem 2 godziny, bo nie mialem wiecej czasu - ze zwyklej chce ok. 80 procent mam nadzieje, ze uda mi sie, bo matura z zadania.info to kosmos ;p
-
- Dopiero zaczynam
To sa moje przypuszczenia, chcialem sie nimi z wami podzielic, tak okarze sie w na maturze.eax pisze:MonCalamari: Po co siejesz zamęt?
To, że rok temu była prosta, nie znaczy, że teraz będzie trudna, bo tego nikt poza pracownikami CKE nie wie. A ty, z przekonaniem stwierdzasz, że będzie trudna. Czy będzie, czy nie - okaże się 13 maja, tyle tylko, że lepiej być przygotowanym na poziom wyższy niż to co nas czeka.
- supergolonka
- Moderator
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale środki cięciw wcale nie leżą na prostej x=-2 (środek AB nie leży na x=-2). Leżą one na pewnej paraboli i im jest wyżej tym bliżej są lewego ramienia wyjściowej paraboli niż prawego. Zatem argument, że cięciwa i prosta y=x-2 przecinają się poza prostą x=-2 nie jest dobry. Jeżeli się już wie, że środki leżą na paraboli (co wynika z rozwiązania i ze wzorów Viete'a) to można z obrazka zobaczyć, że y=0 to jedyna dobra prosta, ale to nie jest krótsze od zamieszczonego rozwiązania.
to gdzie lezy srodek AB? o.O
przeciez jest to punkt (-2, 0).
prosta x=-2 to nie prosta zawierajaca srodki cieciw tylko symetralna paraboli, czyli zbior punktow rownoodleglych od jej ramion, czyz nie?
prosta zwierajaca srodki cieciw to y= x-2.
pomysle nad tym, musze znalezc to parabole, nie mam pojecia dlaczego parabola.. ja mam prosta, ktora odzwierciedla ruch tej paraboli ("i im jest wyżej tym bliżej są lewego ramienia wyjściowej paraboli niż prawego")...
dziekuje za pomoc.
przeciez jest to punkt (-2, 0).
prosta x=-2 to nie prosta zawierajaca srodki cieciw tylko symetralna paraboli, czyli zbior punktow rownoodleglych od jej ramion, czyz nie?
prosta zwierajaca srodki cieciw to y= x-2.
pomysle nad tym, musze znalezc to parabole, nie mam pojecia dlaczego parabola.. ja mam prosta, ktora odzwierciedla ruch tej paraboli ("i im jest wyżej tym bliżej są lewego ramienia wyjściowej paraboli niż prawego")...
dziekuje za pomoc.
92% ... a to zadanie robi sie w nastepujacy sposob :
1. znajdujemy punkty wpsolne prostej z delta... mamy trojmian z parametrem a
2. obliczamy delte (*)
3. oblczamy miejsca zerowe
4. znajdujemy srodek prostej AB czyli (x1+x2)/2
5. majac pierwsza wspolrzedna bez problemu mozna oblizyc y bo punkt S znajduje sie na prostej y=ax-a
6. majac x i y otrzymumemy ze x+y=-2
7.otzymuemy prosty trojmian i a musi nalezec do (*)
jednym rozwiazanem to a= 0
2sp. obliczamy dla konkretnych a i zobaczymy ze caly czzas suma Y i X bedzie sie zwiekszac bo Y rosnie o duzo bardziej od X a Y jest dodatnie i zobacyzmyze jedyne rozwiazanie to (-2;0)a dla Y<0 i X < 0 to tez zobazcymy ze nie ma szans bo zobacyzmy ze suma bedzeo malec ...
1. znajdujemy punkty wpsolne prostej z delta... mamy trojmian z parametrem a
2. obliczamy delte (*)
3. oblczamy miejsca zerowe
4. znajdujemy srodek prostej AB czyli (x1+x2)/2
5. majac pierwsza wspolrzedna bez problemu mozna oblizyc y bo punkt S znajduje sie na prostej y=ax-a
6. majac x i y otrzymumemy ze x+y=-2
7.otzymuemy prosty trojmian i a musi nalezec do (*)
jednym rozwiazanem to a= 0
2sp. obliczamy dla konkretnych a i zobaczymy ze caly czzas suma Y i X bedzie sie zwiekszac bo Y rosnie o duzo bardziej od X a Y jest dodatnie i zobacyzmyze jedyne rozwiazanie to (-2;0)a dla Y<0 i X < 0 to tez zobazcymy ze nie ma szans bo zobacyzmy ze suma bedzeo malec ...