Z jakiego zbioru zadań mogą być te zadania?

O wszystkim i o niczym.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
tomaszglowacki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Podziękowania: 12 razy

Z jakiego zbioru zadań mogą być te zadania?

Post autor: tomaszglowacki »

Wiele lat temu, gdy jeszcze chodziłem do liceum, wypożyczyłem z biblioteki rejonowej książkę z zadaniami z fizyki. Książka była bardzo stara, wydana w latach 80 tych, a może jeszcze wcześniej. W książce były zadania z fizyki z dokładnymi rozwiązaniami, a więc nie był to typowy zbiór zadań, gdzie nie ma rozwiązań, a tylko same odpowiedzi do zadań. Z tej książki przepisałem sobie większość zadań. Niestety potem musiałem ją oddać do biblioteki.

Minęły lata i tak mi się przypomniało o tej książce. Niestety nie pamiętam tytułu ani autora, a chciałbym ją sobie kupić. Przejrzałem kilka podobnych książek w antykwariacie, ale to były inne zbiory zadań. Poniżej przepiszę kilka treści zadań z tej książki. Jakby ktoś skojarzył co to za książka, to proszę napisać. Oto treści zadań jakie były w tej książce (kilka pierwszych zadań):

Kulka o ładunku q1 = 40 j. ES. ład. przyciąga z odległości r = 6 cm drugą kulkę o ładunku q2. Przyciąganie to jest zrównoważone przez trzeci ładunek q3 = 160 j. ES, ład. leżący na tej samej prostej. W jakiej odległości z której strony umieszczony jest ładunek q3?

Obliczyć wypadkową siłę elektrostatyczną, jaką działają na każdy z trzech, umieszczonych w wierzchołkach równobocznego trójkąta o boku a = 20 cm, ładunków o wartości q = 10^(-8) C dwa pozostałe ładunki.

Według pierwotnego modelu Bohra elektron w atomie wodoru krąży dookoła jądra po kołowej orbicie. Znaleźć w km/s prędkość ruchu elektronu, jeżeli masa elektronu wynosi m = 9.1*10^(28) g, promień orbity r = 0,5*10^(-8) cm, dodatni ładunek jądra wynosi e = 4.8*10^(-10) j. ES. ład. i jest co do swej wartości bezwzględnej (co do wielkości), równy ładunkowi ujemnemu elektronu.

Wyrazić w kulombach wartości dwóch różnych ładunków, które trzeba by nadać Ziemi i Księżycowi, aby ich odpychanie elektrostatyczne zrównało się z ich przyciąganiem grawitacyjnym. Masa Ziemi M = 6*10^(27) g, masa Księżyca m = 7*10^25 g. Stała powszechnej grawitacji G = 7*10^(-8) cm^3 g^(-1) s^(-2). Wynik zaokrąglij do dwóch cyfr znaczących.

Dwie małe kulki, każda o masie 1 g, wiszą na niciach (nieważkich) o długości 490,5 cm każda, tuż obok siebie. Obie kulki zostają następnie naładowane dodatnio, jednakowo silnie. W wyniku odpychania kulki rozsuwają się i odległość ich środków ciężkości wynosi teraz 1 cm. Jaki ładunek ma każda kulka?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Podziękowania: 369 razy
Otrzymane podziękowania: 99 razy

Re: Z jakiego zbioru zadań mogą być te zadania?

Post autor: maria19 »

To musiał byc zbiór z lat '60. Sprawdź J.Maciejewski, P.Rukuszewicz - Zbiór zadań i pytan z fizyki cz.IV Elektryczność.
tomaszglowacki
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Podziękowania: 12 razy

Re: Z jakiego zbioru zadań mogą być te zadania?

Post autor: tomaszglowacki »

Niestety nie, choć ten podany przez Ciebie też jest ciekawy (ściągnąłem sobie z chomikuj).

Ten mój nie miał tomów, był w jednej części i tam były zadania z wszystkich dziedzin. I rozwiązania były zaraz pod treścią zadania, a nie na końcu książki.

Oto kilka innych zadań:

Elektrometr połączony z okładkami naelektryzowanego kondensatora powietrznego daje wychylenie równe 120 działkom skali. Ile będzie wynosić wychylenie, gdy zanurzymy cały kondensator, nie rozbrajając go, w dwusiarczku węgla o stałej dielektrycznej \(\varepsilon=2,5\), jeżeli pojemności elektrometru i kondensatora w powietrzu mają się jak 1:80? Uwaga: elektrometr mierzy różnicę potencjałów wprost proporcjonalną do wskazywanej liczby działek.

Całkowicie zanurzony w nafcie kondensator płaski, którego okładki mają wymiary 10 cm i 15 cm oraz są oddalone o 2,5 mm jest połączony szeregowo z baterią akumulatorów o sile elektromotorycznej 6.28 V i galwanometrem. Jakie natężenie prądu wskaże galwanometr podczas wyjmowania tego kondensatora z nafty? Zakładamy przy tym, że dłuższa krawędź kondensatora była pionowo, a głębokość nafty była równa długości tej krawędzi. Zakładamy ponadto, że kondensator był wyjmowany ruchem w przybliżeniu jednostajnym w ciągu 2 sekund. Stała dielektryczna nafty wynosi 2.

Dwie spirale oporowe - z konstantanu i nikieliny połączono równolegle. Stosunek długości drutów spirali l1:l2=15:14, stosunek pól ich przekrojów poprzecznych S1:S2=5:4. Spirale te zanurzono w dwóch identycznych kalorymetrach, zawierających jednakowe ilości wody i zauważono, że po przepuszczeniu prądu przez te spirale temperatura wody wzrosła w obu kalorymetrach jednakowo. Obliczyć stosunek oporów właściwych konstantanu i nikieliny.

Od źródła prądu stałego o napięciu 100 000 V należy przesłać na odległość 5 km moc 5000 kW. Dopuszczalna strata napięcia w przewodzie wynosi 0,2%. Obliczyć minimalny przekrój miedzianego przewodu, który ma być użyty w tym celu, jeżeli opór właściwy miedzi wynosi \(0.017 \cdot 10^{-4} \Omega \cdot m \)