Rzut ukośny - zagwozdka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
Cześć. Mam pewną zagwozdke dot. rzutu ukośnego. Mianowicie jeżeli chcemy wyznaczyć czas wznoszenia to możemy skorzystać ze wzoru na prędkość dla składowej Vy po czasie t. Wzór: Vy(t)=Vy0−gt. Wykorzystujemy fakt, że gdy ciało osiagnie najwyższy możliwy punkt, jego Vy=0. Podstawiamy to do wzoru, wykorzystujemy fakt, że Vy0=sinαV0 i ostatecznie otrzymujemy tw=sinαV0g. Teraz nie jestem w stanie zrozumieć jednej rzeczy (prawdopodobnie dostałem zaćmienia , wybaczcie jestem początkującym). Przecież Vy=0 nie tylko gdy ciało osiagnie najwyższy możliwy punkt, ale również gdy już opadnie na ziemie i cały rzut zakończy się. Zatem teoretycznie skąd mam wiedzieć na podstawie tylko tego wzoru, czy t=sinαV0g jest wzorem na czas wznoszenia, czy na czas całkowity lotu? Przecież w tym wzorze nie ma jakiś składowych, które mógłbym wykorzystać tylko do momentu, w którym ciało się wznosi.
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 493 razy
Re: Rzut ukośny - zagwozdka
Jeśli pominiemy opory ośrodka, to całkowity czas lotu w rzucie ukośnym wynosi:
y=0=v⋅t⋅sin(α)−g⋅t22=t(v⋅sin(α)−g⋅t2)|⋅1t
0=v⋅sin(α)−gt2.
Stąd
t=2v⋅sin(α)g.
Czas spadku jest wobec tego równy:
ts=t−tw=2v⋅sin(α)g−v⋅sin(α)g=v⋅sin(α)g=tw.
W tym rzucie występuje jeszcze jedna składowa - składowa pozioma prędkości v0x=v⋅cos(α) .
y=0=v⋅t⋅sin(α)−g⋅t22=t(v⋅sin(α)−g⋅t2)|⋅1t
0=v⋅sin(α)−gt2.
Stąd
t=2v⋅sin(α)g.
Czas spadku jest wobec tego równy:
ts=t−tw=2v⋅sin(α)g−v⋅sin(α)g=v⋅sin(α)g=tw.
W tym rzucie występuje jeszcze jedna składowa - składowa pozioma prędkości v0x=v⋅cos(α) .
-
- Expert
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1544 razy
Co z tego zapisu może zrozumieć początkujący autor tematu?
Tutaj masz lepiej to wyjaśnione: https://matematyka.poznan.pl/artykul/rzut-ukosny/
oraz na dziesiątkach filmów na Youtubie: https://www.youtube.com/watch?v=BEBYz-0QS-g
https://www.youtube.com/watch?v=ErIfrPLZ-go
Otóz tylko w tym JEDNYM punkcie czyli w wierzchołku paraboli (toru ruchu) składowa igrekowa prędkości jest równa ZERU. Potem zaczyna się swobodne spadanie i ta składowa rośnie w tym samym tempie jak poprzednio malała. Zatem jeśli początek i koniec rzutu znajduje się na tym samym poziomie, to czas wznoszenia = czasowi spadania. Czyli całkowity czas ruchu = 2tw.Jacekkk123 pisze: ↑23 cze 2024, 15:54[..] Przecież Vy=0 nie tylko gdy ciało osiagnie najwyższy możliwy punkt, ale również gdy już opadnie na ziemie i cały rzut zakończy się. Zatem teoretycznie skąd mam wiedzieć na podstawie tylko tego wzoru, czy t=sinαV0g jest wzorem na czas wznoszenia, czy na czas całkowity lotu? [..]
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl