Zwykle u mnie kupowano i zjadano większe jajka (ok. 6-7 cm), ale ostatnio moja Mama kupiła miejscowe mniejsze jajka (ok. 3-4 cm).
Jajka na twardo stygną, jeśli zapomnę je zjeść i zostawię je na stole w talerzu/misce, więc podgrzewam je trochę w mikrofalówce na dużej mocy przez 15 sekund (moc wyjściowa mikrofal to 900W) i wychodzą ciepło bez problemu.
Jednak włożyłem nową małą gotowaną do mikrofalówki, te same ustawienia i cholera eksplodowała. Moje pytanie brzmi: czy mniejsze jajko eksplodowało, ponieważ znajdowało się w pobliżu długości fali (lub wielokrotności długości fali) emitowanej przez kuchenkę mikrofalową? A może dlatego, że była to inna struktura materiału żółtka w mniejszym jajku?
Przepraszam za dziwne pytanie, ale interesują mnie mikrofale.
Gotowane Jajko W Kuchence Mikrofalowej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Gotowane Jajko W Kuchence Mikrofalowej
Mi tez często jajka eksplodowały z braku wody
teraz już zalewam wrzątkiem i dalej zajmuję się swoimi sprawami czyli np. rozwiązywaniem zadań
a kuchenki mikrofalowej nigdy nie używam,bo to niezdrowe
teraz już zalewam wrzątkiem i dalej zajmuję się swoimi sprawami czyli np. rozwiązywaniem zadań
a kuchenki mikrofalowej nigdy nie używam,bo to niezdrowe
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl