Więc moja przyjaciółka miała tę pracę domową z geometrii, a ponieważ jestem jedyną osobą, która mówi po angielsku, chciałam jej pomóc.
Profesor dał ci tylko trzy losowe punkty na płaszczyźnie 2D i poprosił cię o utworzenie kwadratu obliczającego czwarty punkt.
Jedyną wskazówką, jaką podał, było to, że punkty nie były wierzchołkami, ale znajdowały się na krawędzi kwadratu
Powiedziała, że prawdopodobnie trzeba było rozwiązać problem ze znikającymi punktami, ale nie ma pojęcia, jak zacząć.
Jak stworzyć kwadrat mając 3 punkty, które nie są wierzchołkami?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Podziękowania: 53 razy
- Otrzymane podziękowania: 2054 razy
Re: Jak stworzyć kwadrat mając 3 punkty, które nie są wierzchołkami?
Jednak translacja treści zadania jest nie do końca zrozumiała...
Konstrukcyjnie:
- Przez dwa punkty prowadzimy dowolne proste równoległe tak, aby trzeci punkt był zawarty w pasie pomiędzy nimi
- Przez trzeci punkt prowadzimy prostą prostopadłą do poprzednich - wyznaczając bok kwadratu
- Wskazujemy (tendencyjnie odmierzając długość boku cyrklem) pozostałe wierzchołki kwadratu
Pozdrawiam
[edited]
Dla ustalonych punktów \(A,B.C\) i zmiennego \(D\) rysunki z GeoGebry:
-
- Fachowiec
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1306 razy
Re: Jak stworzyć kwadrat mając 3 punkty, które nie są wierzchołkami?
Kolejnymi ''rodzinami'' rozwiązań będą przypadki gdy dwa z podanych punktów leżą na jednym z boków kwadratu. Daje to dwie dodatkowe konstrukcje z trzecim punktem leżącym na boku prostopadłym do prostej wyznaczonej przez dwa pierwsze punkty, lub leżącym na boku do niej równoległym.