Kiedy w ostrosłup można wpisać kulę i jak wyznaczyć jej środek?
Wiem na pewno, że w każdy czworościan można wpisać kulę. Czytałem gdzieś, że kulę można wpisać w każdy ostrosłup, którego dwusieczne kątów między podstawą, a wysokością ścian bocznych przecinają się (punkt przecięcia jest środkiem kuli). Jeżeli to by było prawdą, to nie wiem jak wyznaczyć środek kuli wpisanej w ostrosłup, którego spodek wysokości leży na krawęzi podstawy lub poza podstawą ostrosłupa. W tych przypadkach, jeżeli utworzy się trójkąty łączące wysokości ścian bocznych, z wysokością ostrosłupa to leżą one odpowiednio: albo "w ścianach bocznych ostrosłupa" albo poza ostrosłupem. W takim razie przecinają się odpowiednio: albo na krawędzi bocznej ostrosłupa, albo poza ostrosłupem, więc nic z tego nie wynika (bo środek kuli wpisanej w ostrosłup nie może być na jego krawędzi bocznej lub poza nim).
Wpisywanie kuli w ostrosłup i wyznaczanie jej środka.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Podziękowania: 4 razy
- Expert
- Podziękowania: 31 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Re: Wpisywanie kuli w ostrosłup i wyznaczanie jej środka.
Cytat z innego forum:
"Kulę da się wpisać w ostrosłup, gdy w podstawę da się wpisać:
- okrąg, i prosta przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa i środek okręgu jest prostopadła do podstawy;
- elipsę, i płaszczyzna zawierająca prostą przechodzącą przez wierzchołek ostrosłupa i środek elipsy oraz dłuższą oś elipsy jest prostopadła do postawy"
"Kulę da się wpisać w ostrosłup, gdy w podstawę da się wpisać:
- okrąg, i prosta przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa i środek okręgu jest prostopadła do podstawy;
- elipsę, i płaszczyzna zawierająca prostą przechodzącą przez wierzchołek ostrosłupa i środek elipsy oraz dłuższą oś elipsy jest prostopadła do postawy"
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Witam na forum
- Podziękowania: 4 razy
Cytat stwierdza, że kulę da się wpisać w ostrosłup w tych dwóch przypadkach. Czy myślisz, że kulę da się wpisać w ostrosłup JEDYNIE w tych dwóch przypadkach?
Na przykład - czy na pewno nie jest możliwe wpisanie kuli w ostrosłup, którego podstawa jest kwadratem, a spodek wysokości pokrywa się z jednym z wierzchołków tego kwadratu? Ten przypadek nie wpisuje się w żadną z dwóch wspomnianych przez Ciebie opcji, a wydaje mi się jakoś intuicyjnie poprawny. W podstawę takiego ostrosłupa można wpisać okrąg, a w miarę oddalania się od niej w stronę wierzchołka ostrosłupa otrzymuje się poziome przekroje będące proporcjonalnie zmniejszonymi czworokątami - w dalszym ciągu kwadratami. Można więc pewnie w jeden z nich wpisać okrąg będący przekrojem kuli.
Drugi przykład, co do którego mam wątpliwości to modyfikacja przypadku omawianego tutaj: https://math.stackexchange.com/question ... am-pyramid (nie wiem jak połączyć URL - wybacz). Mianowicie, czy nie dałoby się wpisać kuli w narysowany ostrosłup jeżeli spodek wysokości byłby delikatnie przesunięty w którąś ze stron (tak, że OH nie byłoby równoległe względem DA i CB)? W ten sposób przykład nie spełniałby założenia przytoczonej przez Ciebie "opcji z elipsą".
Na przykład - czy na pewno nie jest możliwe wpisanie kuli w ostrosłup, którego podstawa jest kwadratem, a spodek wysokości pokrywa się z jednym z wierzchołków tego kwadratu? Ten przypadek nie wpisuje się w żadną z dwóch wspomnianych przez Ciebie opcji, a wydaje mi się jakoś intuicyjnie poprawny. W podstawę takiego ostrosłupa można wpisać okrąg, a w miarę oddalania się od niej w stronę wierzchołka ostrosłupa otrzymuje się poziome przekroje będące proporcjonalnie zmniejszonymi czworokątami - w dalszym ciągu kwadratami. Można więc pewnie w jeden z nich wpisać okrąg będący przekrojem kuli.
Drugi przykład, co do którego mam wątpliwości to modyfikacja przypadku omawianego tutaj: https://math.stackexchange.com/question ... am-pyramid (nie wiem jak połączyć URL - wybacz). Mianowicie, czy nie dałoby się wpisać kuli w narysowany ostrosłup jeżeli spodek wysokości byłby delikatnie przesunięty w którąś ze stron (tak, że OH nie byłoby równoległe względem DA i CB)? W ten sposób przykład nie spełniałby założenia przytoczonej przez Ciebie "opcji z elipsą".
- anka
- Expert
- Podziękowania: 31 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, tym bardziej, że osoba która podała te dwa warunki nie podała ich źródła.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.