Dany jest okrąg x^2+y^2-4x+2y-20=0
oraz punkt A=(-2,2) leżący na okręgu. Wyznacz pozostałe wierzchołki B,C,D kwadratu wpisanego w ten okrąg sposobem rachunkowym.
Okrąg
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
\(x^2+y^2-4x+2y-20=0 \iff (x-2)^2+(y+1)^2=25\) \(\vec{OA} = \left[-4,3 \right] =\vec{CO} \So C= \left(...,... \right)\)knzxo pisze:Dany jest okrąg x^2+y^2-4x+2y-20=0
oraz punkt A=(-2,2) leżący na okręgu. Wyznacz pozostałe wierzchołki B,C,D kwadratu wpisanego w ten okrąg sposobem rachunkowym.
\(\vec{OB} \perp \vec{OA} \So \vec{OB}= \left[3,4 \right] \So B= \left(...,... \right)\)
jeszcze tylko D. Dasz radę ?
radagast pisze:\(x^2+y^2-4x+2y-20=0 \iff (x-2)^2+(y+1)^2=25\) \(\vec{OA} = \left[-4,3 \right] =\vec{CO} \So C= \left(...,... \right)\)knzxo pisze:Dany jest okrąg x^2+y^2-4x+2y-20=0
\(\vec{OB} \perp \vec{OA} \So \vec{OB}= \left[3,4 \right] \So B= \left(...,... \right)\)
jeszcze tylko D. Dasz radę ?
Mogę jeszcze prosić o podanie współrzędnych punktu B i D?
Oraz jeśli zadanie miałoby być rozwiązane sposobem rysunkowym to w jaki sposób zrobić bez żadnych rachunków?
-
- Guru
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Moim zdaniem nie da się. Ja to zadanie rozwiązałam "sposobem rachunkowych". Nie podałam wyników, bo chciałam Cię zachęcić do współpracy . Oczywiście możesz pytać . Będziemy pomagać.knzxo pisze:jeśli zadanie miałoby być rozwiązane sposobem rysunkowym to w jaki sposób zrobić bez żadnych rachunków?
Z tymi pytaniami , to może ja zacznę: wiesz jakie współrzędne ma punkt O ?