Objętośc prostopadłościanu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Objętośc prostopadłościanu
W prostopadłościanie ABCDA1B1C1D1 podstawa ABCD jest kwadratem. Wysokosć C1E trojkata BC1D1 dzieli przekatna D1B na odcinki długosci D1E=2 dm. Eb=8 dm. Oblicz objetosc
No wiec mam problem z rysunkiem, coś mi sie nie zgadza...
Ktos ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Prosze o pomoc...
No wiec mam problem z rysunkiem, coś mi sie nie zgadza...
Ktos ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?
Prosze o pomoc...
-
- Witam na forum
- Witam na forum
Witam. Ponawiam zapytanie o to zadanie... Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd wziął się zapis {a}-{2}^{2} = {b}-{8}^{2}?
-
- Witam na forum
- Podziękowania: 1 raz
Gabriela,
Przerysuj sobie ten zielony trójkąt prostokątny i napisz 2 równania na wysokość \(EC_1\).
Powstają 2 trójkąty prostokątne o wspólnym boku \(EC_1\). W 1szym przeciwpr jest \(a\), w 2gim przeciwpr jest \(d\).
No i 2 x tw. Pitagorasa, potem \(EC_1\) z pierwszego trójkąta przyrównaj do \(EC_1\) z drugiego trójkąta.
Przerysuj sobie ten zielony trójkąt prostokątny i napisz 2 równania na wysokość \(EC_1\).
Powstają 2 trójkąty prostokątne o wspólnym boku \(EC_1\). W 1szym przeciwpr jest \(a\), w 2gim przeciwpr jest \(d\).
No i 2 x tw. Pitagorasa, potem \(EC_1\) z pierwszego trójkąta przyrównaj do \(EC_1\) z drugiego trójkąta.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2021, 12:46 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała matematyka w [tex] [/tex]. Więcej szacunku dla greckich filozofów!!!
Powód: poprawa wiadomości; cała matematyka w [tex] [/tex]. Więcej szacunku dla greckich filozofów!!!
- Jerry
- Expert
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Objętośc prostopadłościanu
No i mamy archeologów na forum 

Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę