VII próbna matura 2012 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zrobiłem całą r - wszystko zrobione oprócz zadania z planimetrii i prawdopodobieństwa(źle policzyłem zdarzenia sprzyjające - zacząłem bawić się z silniami zamiast... ). Co do zadania nr 7 mam pytanko a dokładniej sposobu nr II ponieważ też tak próbowałem zrobić, skąd wiadomo że kąt LKM jest prosty??:) Czy na maturze jeżeli to zauważę to trzeba udowodnić czy ,,jak widać"
- kamil13151
- Fachowiec
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 502 razy
- Fachowiec
Re: VII próbna matura 2012 z zadania.info
@rkuku podsunąłeś mi pomysł.
Na początku zauważamy, że zachodzi:
\(\frac{|AB|}{|BM|} \cdot \frac{|MC|}{|CD|} \cdot \frac{|DL|}{|LA|} =1\)
Zatem z twierdzenia Cevy wnioskujemy, że odcinek \(LM\) przechodzi przez środek przekątnych.
Jeżeli \(LM\) jest jedną z przekątnych to z tw. o środkowych dzieli romb na figury o równych polach (przekątne przecinają się w połowie swych długości).
Niech \(LM\) nie będzie przekątną rombu oraz niech \(O\) będzie obrotem o \(180^{\circ}\) względem środka rombu (oznaczmy jako \(S\)). Obrót ten przekształca figurę \(LMCD\) na figurę \(ABML\), stąd figury są przystające, a zatem mają równe pola, dlatego odcinek \(LM\) dzieli romb na figury o równych polach.
Na początku zauważamy, że zachodzi:
\(\frac{|AB|}{|BM|} \cdot \frac{|MC|}{|CD|} \cdot \frac{|DL|}{|LA|} =1\)
Zatem z twierdzenia Cevy wnioskujemy, że odcinek \(LM\) przechodzi przez środek przekątnych.
Jeżeli \(LM\) jest jedną z przekątnych to z tw. o środkowych dzieli romb na figury o równych polach (przekątne przecinają się w połowie swych długości).
Niech \(LM\) nie będzie przekątną rombu oraz niech \(O\) będzie obrotem o \(180^{\circ}\) względem środka rombu (oznaczmy jako \(S\)). Obrót ten przekształca figurę \(LMCD\) na figurę \(ABML\), stąd figury są przystające, a zatem mają równe pola, dlatego odcinek \(LM\) dzieli romb na figury o równych polach.
Cała przyjemność po mojej stronie. Czy uzasadnienie równości odpowiednich boków i kątów wystarczy żeby stwierdzić że oba czworokąty są przystające? (chodzi mi o niewgłębianie się w izometrię)
-
- Expert
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
\(\overline{\overline{ \Omega }}=49=7*7
\overline{\overline{A}} =21\)
\(2: -1
3: -1, -2
4:-1,-2,-3
5. -1, ...,-4
6:-1,....,-5
7: -1,....,-6
1+2+3+4+5+6=21
P(A)= \frac{21}{49}= \frac{3}{7}\)
\overline{\overline{A}} =21\)
\(2: -1
3: -1, -2
4:-1,-2,-3
5. -1, ...,-4
6:-1,....,-5
7: -1,....,-6
1+2+3+4+5+6=21
P(A)= \frac{21}{49}= \frac{3}{7}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Mam pytanie tylko niezwiązane z ta maturą.Czy kąty dwuścienne w graniastosłupie trójkątnym są to kąty takie jak w podstawie ma ten graniastosłup?
mam serdeczna prosbe,aby ktos mi podpowiedzial jak sie zabrac za zadanko 3 z pr,te z cieciwami bo kompletnie nie mam pojecia jak sie rozwiazuje:(
- kamil13151
- Fachowiec
Przeczytaj wszystko co tutaj jest http://pl.wikipedia.org/wiki/Siecznaszamma93 pisze:mam serdeczna prosbe,aby ktos mi podpowiedzial jak sie zabrac za zadanko 3 z pr,te z cieciwami bo kompletnie nie mam pojecia jak sie rozwiazuje:(
aa to wszystko jasne,dziekuje;)szkoda ze nie wszystko jest na karcie wzorow