Ja wiem, że w podstawówce powinnam się tego nauczyć. Ale no nie umiem tego zadania zrobić. Bo wiem, że liczba odwrotna do \(x\) jest \(\frac{1}{x}\). No i liczby rzeczywiste i wymierne umiem zrobić, np; do \(2\) liczbą odwrotną jest \(\frac{1}{2}\) , ale mam problem z niewymiernymi. Nie wiem jaka jest odwrotność liczby \(\sqrt{5}\). W odp; \(\frac{ \sqrt{5} }{5}\). Przeczytałam artykuł na Wikipedii , ale wiele tego nie jest . A inne artykuły, to po części skopiowane na inne strony wiadomości z Wikipedii, więc ...
Prosiłabym o wytłumaczenie, tak bym zapamiętała do końca życia.
Dziękuję z góry za odpowiedź.
Skip beat drama Polecam.
Ren Tsuruga kocham Cię
Gorąca czekolado kocham Cię
Kino 3D kocham Cię
ale to BARDZO brzydko wygląd, wręcz kuje w oczy, więc usuwamy niewymierność z mianownika: \(\frac{1}{\sqrt{5}} =\frac{1}{\sqrt{5}} \cdot \frac{\sqrt{5}}{\sqrt{5}}=\frac{\sqrt{5}}{5}\)
odwrotnością do \(\sqrt{5}\) jest analogicznie \(\frac{1}{ \sqrt{5} }\) , teraz tylko usuwasz niewymierność z mianownika, czyli mnożysz licznik i mianownik przez pierwiastek, a więc \(\frac{1 \cdot \sqrt{5} }{ \sqrt{5} \cdot \sqrt{5} } = \frac{ \sqrt{5} }{5}\)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze.