Matura MAJ 2009 Matematyka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ja mam pytanie odnosnie zadania ze styczna.Zrobilem to zadanie przy pomocy ukladu rownan.Nastepnie napisalem ze okrag i ta prosta beda mialy jeden punkt wspolny gdy delta bedzie rowna 0.Niestety nie napisalem ze wspolczynnik przy najwyzszej potedze musi byc rozny od 0(Wczesniej zapisalem ze wspolcznnik "a" przy x w tej funckji musi byc rozny od zera)Czy moga obciac mi za to punkty? Niby za cos takiego pewnie bedzie 1 punkt ale zawsze cos.Z gory dziekuje za odpowiedz
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, 22:05 przez WeriDo, łącznie zmieniany 1 raz.
- supergolonka
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
Jak przeglądam sobie różne fora, to tegoroczna matura raczej wzbudza sporo emocji. W tamtym roku tak nie było. W sumie to rzeczywiście trochę dziwny arkusz. Zadanie ze skarbcem na początku rozpisałem totalnie na chłopski rozum, gdzie już można było znaleźć odpowiedzi do obydwu pytań. Ale zapisałem to wszystko na symbolach, po za coś te punkty muszą przyznawać; inaczej to trochę ryzykownie. Poza tym na początku zinterpretowałem sobie, że pierwszy dzień jest nie do ruszenia, tzn dołożono 25 monet ale nic nie zabrano. Zapisałem sobie calutką stronę, po czym wszystko skreśliłem i zacząłem od nowa No i na szczęście wyszło, co trzeba.A przynajmniej nie uległem pokusie, żeby wyjść wcześniej i sobie sprawdziłem resztę parę razy. Ale błędu jednak nie uniknąłem. No i miejscami trochę bazgrałem . Ale chyba da się to przeczytać
A ja mam pytanie co do poprawności jednego zadania. Mózg już wyłączyłem na 4,5 miesiąca, więc jakby co proszę o wyrozumiałość. Chodzi o zadanie nr 5. Niby prosty dowód, ale jak zrobiłem go tak wprost za pierwszym razem to jedna rzecz mi się nie zgadzała. Mianowicie przy wyciąganiu A spod pierwiastka, chyba w zadnym serwisie (nie wiem jak tu, bo nie mam abonamentu) nie uwzględnia się drugiej opcji, czyli wyrażenia z minusem, które sprawia, ze dowód szlag trafia, bo B jest dodatnie.
Sam napisałem później ten dowód podnosząc do kwadratu obustronnie, uwzględniając, że A i B są większe od 0, aczkolwiek napisałem, nie wiem po co, że jest to układ równań równoważnych, za co mogliby mi odjąć. Pozdrawiam
Sam napisałem później ten dowód podnosząc do kwadratu obustronnie, uwzględniając, że A i B są większe od 0, aczkolwiek napisałem, nie wiem po co, że jest to układ równań równoważnych, za co mogliby mi odjąć. Pozdrawiam
Jeśli napisałeś, że tylko ten przedział należy do wcześniejszych założeń, więc nie musisz uwzględniać nic więcej,to nie odejmą, ale jeśli nie, to niestety mogą.Frees pisze:ja mam pytanie czy jak w zadaniu z logarytnen i dziedzina w podpunkcie ze cosinus musi byc rozny od zera, nie napisalem "PI/2 plus k PI" napisalem tylko " - PI/2" i "PI/2"
co nie mialo wplywu na wynik w tym przedziale moga mi odjac punkt?
Ja z tego miejsca chciałbym bardzo podziękować autorom strony, ponieważ dzięki Wam oraz zbiorom Kiełbasy było możliwe napisanie tej matury na poziomie rozszerzonym, w miare sensownie. Wasze matury nauczyły wykorzystywania mózgu oraz kombinowania z zadaniami nie schematycznymi. Jeszcze raz dziekuję autorom stronki.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Przerobiłem pierwszą część zbioru kiełbasy w całości, drugą bez planimetrii, statystyki, prawdopodobieństwa i stereometrii, Cały zbiór arkuszy Pazdro, wszystkie zadania ze szkoły średniej, które tutaj znalazłem u Was na stronie, wszystkie arkusze które wydawaliście, zapisałem przy tym wszystkim 10 zeszytów + około 20 arkuszy (swoją drogą mogę odsprzedać całą tą skarbnice wiedzy )... Pomogło mi to znacznie na maturze rozszerzonej... Zrobiłem wszystkie zadania... wszystkie wyniki mi się zgadzają (rozwiązania nie wiem bo 2 zadania innym sposobem liczyłem) Jestem bardzo zadowolony. Dzięki że stworzyliście taka strone i dawaliście te arkusze co tydzien
PS. Po cichu liczę na ponad 90% obym się tylko nie przeliczył
PS. Po cichu liczę na ponad 90% obym się tylko nie przeliczył
-
- Witam na forum
a ja mam pytanko do Supergolonki i wszystkich innych takze, do tego zadania z ciagami, banalne bylo, ale mam go zle praktycznie...
skad wiadomo bylo ze trzeba wyliczyc to x?
ja myslalam ze x jest zmienną, gdyby pisało w poleceniu "dla jakiego x jest to ciag" to wiedzialabym o co lata...
napisalam ze q wynosi trzeci wyraz ciagu/drugi wyraz ciagu
i podstawilam do sumy Sn, ale tam juz glupoty mi wychodzily i paskudne liczenie bylo...
czy dostane jakies za to punkty?
i skad powinnam sie domyslic ze to x trzeba wyliczyc?
skad wiadomo bylo ze trzeba wyliczyc to x?
ja myslalam ze x jest zmienną, gdyby pisało w poleceniu "dla jakiego x jest to ciag" to wiedzialabym o co lata...
napisalam ze q wynosi trzeci wyraz ciagu/drugi wyraz ciagu
i podstawilam do sumy Sn, ale tam juz glupoty mi wychodzily i paskudne liczenie bylo...
czy dostane jakies za to punkty?
i skad powinnam sie domyslic ze to x trzeba wyliczyc?
- robbo
- Administrator
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Za dowodzenie nierówności na pewno należy się 0, bo jej nie udowodniłaś. Pytanie natomiast brzmi, czy przypadkiem odpowiedź na pytanie o iloraz w stylu \(q=\frac{x+3}{x-3}\) nie powinna być uznana za poprawną. Moim zdaniem powinna (ze sformułowania zadania w ogóle nie wynika, że trzeba wyliczyć x), ale na pewno nie będzie. Po prostu źle ułożone zadanie.