Mechanika Techniczna

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dax271
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 11 wrz 2022, 19:53

Mechanika Techniczna

Post autor: dax271 »

Witam, potrzebuje pomocy przy zadaniu
oujyugs.png
należy wyznaczyć wszystkie wartości prędkości i przyśpieszeń całkowitych aż do pkt F
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2022, 21:17 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: wczytałem załącznik
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 368
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Mechanika Techniczna

Post autor: maria19 »

Obliczenia są żmudne i polegają na kolejnym skladaniu ruchów po okręgach. Zaczynamy od pkt. A, który jest nieruchomy. Wokół niego porusza się pkt B z prędkością kątowa \(\omega\) czyli jego prędkość liniowa , to \(v=\omega \cdot r\), gdzie \(r = \sqrt{15^2+30^2}\) jest długośią odcinka AB z tw. Pitagorasa itd. Przyspieszenie kątowe: \(\epsilon =\frac{d\omega}{dt} \), liniowe: \(a=r\cdot \epsilon\). Polecam przestudiowanie rozwiązań w podobnych zadan ze skryptów uczelnianych np. E.Antoniuk-Zadania z mechaniki ogólnej, cz.II Kinematyka.
ODPOWIEDZ