PODSTAWY KONSTRUKCJI I EKSPLOATACJI MASZYN

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dolan_duck
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 31 maja 2022, 19:01

PODSTAWY KONSTRUKCJI I EKSPLOATACJI MASZYN

Post autor: dolan_duck »

Na wałku o średnicy d=40 mm osadzono przy pomocy zarówno połączenia
wciskowego jak i kołkowego koło zębate o średnicy D=100mm. Zaprojektować to połączenie
przy założeniu że maksymalny moment obrotowy wynosi 450 N*m a w czasie rozruchu
możliwe jest dwukrotne przeciążenie. Długość piasty l=80 mm. Zaproponować zastosowanie
i zamienniki materiałowe.
ODPOWIEDZ