Rozwiąż rekurencje niejednorodna

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Rozwiąż rekurencje niejednorodna

Post autor: Zibi123 »

Rozwiąż rekurencje niejednorodna
\(S(0)=0\\
S(1)=3\\
S(n)=-2s(n-1)-s(n-2)+4^n\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2022, 21:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż rekurencje niejednorodna

Post autor: kerajs »

Dla części jednorodnej:
\(r^2+2r+1=0\\
r_{1,2}=-1
s(n)=A(-1)^n+Bn(-1)^n\)

Dodając przewidywanie dla części niejednorodnej masz wzór jawny:
\(S(n)=A(-1)^n+Bn(-1)^n+C4^n\)
wylicz stałe A,B,C.
ODPOWIEDZ