Oblicz liczby Stirlinga drugiego rodzaju korzystając ze wzoru jawnego
\( \left\{ {4\\3} \right\}\)
Oblicz liczby Stirlinga drugiego rodzaju korzystając ze wzoru jawnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz liczby Stirlinga drugiego rodzaju korzystając ze wzoru jawnego
\(S(4,3)= \frac{1}{3!} \sum_{i=0}^{3}(-1)^i { 3 \choose i} (3-i)^4= \frac{1}{6} \left[ 3^4-3 \cdot 2^4+3 \cdot 1^4-0^4\right] =6\)
Re: Oblicz liczby Stirlinga drugiego rodzaju korzystając ze wzoru jawnego
Dzięki, A możesz mi napisać z jakiego to wzoru?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Oblicz liczby Stirlinga drugiego rodzaju korzystając ze wzoru jawnego
Nie wiem czy o ten wzór chodziło autorowi zadania.
\(S(n,k)= \frac{1}{k!} \sum_{i=0}^{k}(-1)^i { k \choose i} (k-i)^n\)
\(S(n,k)= \frac{1}{k!} \sum_{i=0}^{k}(-1)^i { k \choose i} (k-i)^n\)