Korzystając z
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Korzystając z
Korzystając z II postaci rekurencyjnej liczb Stirlinga drugiego rodzaju obliczyć \(\left\{ 7\\4\right\} \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Korzystając z
S(7,4)=4S(6,4)+S(6,3)=4[4S(5,4)+S(5,3)]+3S(5,3)+S(5,2)=16S(5,4)+7S(5,3)+S(5,2)=
=16[4S(4,4)+S(4,3])+7[3S(4,3)+S(4,2)]+2S(4,2)+S(4,1)=64+37S(4,3)+9S(4,2)+S(4,1)=
=64+37[3S(3,3)+S(3,2)]+9[2S(3,2)+S(3,1)]+S(3,1)+S(3,0)=175+55S(3,2)+10S(3,1)=
=175+55[2S(2,2)+S(2,1)]+10[(2,1)+S(1,1)]=295+65S(2,1)=295+65[S(1,1)+S(1,0)]=
=295+65[1+0]=350
=16[4S(4,4)+S(4,3])+7[3S(4,3)+S(4,2)]+2S(4,2)+S(4,1)=64+37S(4,3)+9S(4,2)+S(4,1)=
=64+37[3S(3,3)+S(3,2)]+9[2S(3,2)+S(3,1)]+S(3,1)+S(3,0)=175+55S(3,2)+10S(3,1)=
=175+55[2S(2,2)+S(2,1)]+10[(2,1)+S(1,1)]=295+65S(2,1)=295+65[S(1,1)+S(1,0)]=
=295+65[1+0]=350