programowanie liniowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ro_2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 lut 2022, 16:22
Płeć:

programowanie liniowe

Post autor: Ro_2 »

Witam, czy ktoś mogłby mi pomoc w wyznaczeniu ograniczen do poniższego zadania?

Człopiec wykonuje 3 czynności których czas wykonania pownien być jak najkrótszy. Czas przenaczony na wszystkie 3 czynności to 1 godzina, a na poszczególne:
1 czynność - powinno zająć nie więcej jak 30 minut, lecz potrwa przynajmniej 20 minut
2 czynność - zajmie co najmniej 10 minut
3 czynność - zajmie co najmniej 10 minut
Ile czasu należy przeznaczyć na poszczególne czynności?

Funkcje celu zapisalam jako:

\(30x_1 + 10x_2 + 10x_3 \to \min\)

natomiast jak zapisac ograniczenia? czy zapisane ograniczenia poniżej sa poprawne?

\(\begin{cases}x_1 \le 30\\
x_1 \ge 20\\
x_2 \ge 10\\
x_3 \ge 10\end{cases}\)
Ostatnio zmieniony 06 lut 2022, 20:20 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; cała matematyka w kodzie i [tex] [/tex]
ODPOWIEDZ