uzasadnienie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

uzasadnienie

Post autor: cheruille »

Jeżeli funkcja \(f,g,h\) są różniczkowalne w punkcie \(x_0\), to \((fgh)'(x_0)=(f'gh)(x_0) + (fg'h)(x_0) +(fgh')(x_0)\).
Czy to stwierdzenie jest prawdziwe czy i fałszywe i dlaczego?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: grdv10 »

To prawda. Korzystamy z łączności:\[(fgh)'=[(fg)h]'=(fg)'h+(gh)h'=\dots\](dalej już pójdzie prosto).
ODPOWIEDZ