uzasadnienie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

uzasadnienie

Post autor: cheruille »

Jeśli \(f'(x)=g'(x)\) w przedziale otwartym \(I\), to istnieje takie \(c \in \rr \), że \(g(x)=cf(x)\) w \(I\).
Jest to fałsz, ale jak to uzasadnić? :(
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: uzasadnienie

Post autor: Jerry »

Rozpatrzmy
\(y=f(x)=x^2+1\\ y=g(x)=x^2\)
Ich pochodne są odpowiednio równe, ale dla \(x\ne0\)
\({f(x)\over g(x)}=1+{1\over x^2}\ne const\So\sim\exists_{c\in\rr}\ f(x)=c\cdot g(x)\)

Pozdrawiam

[edited] splątałem literki... zamień \(f\) z \(g\) miejscami
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Re: uzasadnienie

Post autor: cheruille »

Jerry pisze: 27 sty 2022, 15:08 Rozpatrzmy
\(y=f(x)=x^2+1\\ y=g(x)=x^2\)
Ich pochodne są odpowiednio równe, ale dla \(x\ne0\)
\({f(x)\over g(x)}=1+{1\over x^2}\ne const\So\sim\exists_{c\in\rr}\ f(x)=c\cdot g(x)\)

Pozdrawiam

[edited] splątałem literki... zamień \(f\) z \(g\) miejscami
chyba jednak nie rozumiem, skąd wnioskujemy że to fałsz. Po ilorazie wychodzi nam \(1+ \frac{1}{x^2} \), ale jakie dalej jest rozumowanie?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: uzasadnienie

Post autor: Jerry »

Jerry pisze: 27 sty 2022, 15:08 \({f(x)\over g(x)}=1+{1\over x^2}\ldots\)
[...] zamień \(f\) z \(g\) miejscami
\({g(x)\over f(x)}=1+{1\over x^2}\iff g(x)=\left(1+{1\over x^2}\right)\cdot f(x) \)
Ponieważ miało być
\(g(x)=cf(x)\)
to
\(c=1+{1\over x^2}\)
czyli dla każdego argumentu inny, a miał być jeden dla wszystkich!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ