Zależność kosztu..

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stokrotka1981
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2022, 22:58
Podziękowania: 1 raz

Zależność kosztu..

Post autor: Stokrotka1981 »

Zależność kosztu całkowitego produkcji pewnego towaru od wielkości produkcji (x) wyraża się wzorem:
\(K_C(x)=0,1x^2+10x+40\),
przy czym ze względu na ograniczenia technologiczne wielkość produkcji nie może być mniejsza niż \(5\) i nie może przekroczyć \(50\) jednostek. Cena jednostkowa sprzedaży tego towaru jest stała i wynosi \(p\). Jakiej wielkości produkcji odpowiada

a)najmniejszy

b)największy
zysk przeciętny(jednostkowy)?

c)Podaj warunek jaki musi spełniać cena przy optymalnej względem zysku jednostkowego wielkości produkcji, by produkcja była opłacalna.
Ostatnio zmieniony 23 sty 2022, 11:37 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Zależność kosztu..

Post autor: Jerry »

\[Z_C(x)=px-(0,1x^2+10x+40)=-0,1x^2+(p-10)x-40\quad\wedge\quad 5\le x\le50\]
Prezentacja (uruchom suwak)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ