Napisać równania parametryczne prostej \(k\) będącej krawędzią płaszczyzn
\( \pi _1: x+2y-z-3=0\)
\(\pi _2: x-y+z+1=0\)
Równanie prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Równanie prostej
Wektor kierunkowy to iloczyn wektorowy wektorów normalnych.
\( \vec{k}= \left[ 1,-2,-3\right] \)
Punkt zaczepienia wybieram dla x=0 , co daje y=2 i z=1.
Równanie parametryczne prostej:
\(x=0+t \wedge y=2-2t \wedge z=1-3t\)
\( \vec{k}= \left[ 1,-2,-3\right] \)
Punkt zaczepienia wybieram dla x=0 , co daje y=2 i z=1.
Równanie parametryczne prostej:
\(x=0+t \wedge y=2-2t \wedge z=1-3t\)