Równanie okręgu

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Równanie okręgu

Post autor: Zibi123 »

napisz równanie okręgu o środku w punkcie (-1,2) i promieniu równym 5 w metryce euklidesowej manhattan i "rzeka". Narysuj te okręgi. Jak zmieniają się okręgi, gdy promień będzie równy 1?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Równanie okręgu

Post autor: grdv10 »

a) \((x+1)^2+(y-2)^2=25\)
b) \(|x+1|+|x-2|=5\)
c) zależy, która prosta jest ,,rzeką''.
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Równanie okręgu

Post autor: Zibi123 »

Niestety nie mam nic więcej podanego, to w a) jest zwykły okrąg a w b) ten w metryce euklidesowej? Niestety w ogóle nie rozumiem tego zadania
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie okręgu

Post autor: panb »

Zibi123 pisze: 17 gru 2021, 15:06 Niestety nie mam nic więcej podanego, to w a) jest zwykły okrąg a w b) ten w metryce euklidesowej? Niestety w ogóle nie rozumiem tego zadania
Metryka Manhattan to taka metryka, gdzie \( \left( \text{dla } \rr^2\right) \) odległość punktów (x,y) oraz (a,b) określa się tak: \[d \left[(x,y), (a,b) \right]=|x-a|+|y-b| \]

Okrąg o środku S i promieniu r to \(\{(x,y): d[(x,y),S]=r\}\). Przetłumaczmy to używając metryki Manhattan:

Okrąg o środku (-1,2) i promieniu 5 to \( \{(x,y): d[(x,y),(-1,2)]=5\}=\{(x,y): |x+1|+|y-2|=5\}\)
Taka właśnie odpowiedź podał @szw1710 (pomijając fakt, że wpisał x zamiast y).
Teraz rozumiesz?
Zibi123
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 19 sty 2021, 22:58
Podziękowania: 41 razy

Re: Równanie okręgu

Post autor: Zibi123 »

Ok rozumiem a co z "rzeka"? Te wszystkie okręgi mam narysować w zwykłym układzie współrzędnych?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie okręgu

Post autor: panb »

Zibi123 pisze: 17 gru 2021, 16:38 Ok rozumiem a co z "rzeka"? Te wszystkie okręgi mam narysować w zwykłym układzie współrzędnych?
Tak, w normalnym układzie. Tu jest rys. do manhattanu:
manhattan.png
A tutaj do rzeki (zakładając, że rzeką jest oś iksów):
rzeka.png
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie okręgu

Post autor: panb »

Poniżej wstawiam definicję i ilustrację do metryki "rzeka"
metryka.png
ODPOWIEDZ