współpłaszczyznowość

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alamijo
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 03 gru 2021, 19:58
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

współpłaszczyznowość

Post autor: alamijo »

Sprawdzić przy pomocy rachunku wektorowego, czy punkty \(A = ( 3 , 2 , -3 ),\
B = ( -5 , -3 , 2 ),\ C = ( -1 , -2 , 2 ),\ D = ( 5 , -2 , -4 )\)
są współpłaszczyznowe?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2021, 19:40 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: współpłaszczyznowość

Post autor: grdv10 »

Najlepiej obliczyć iloczyn mieszany wektorów AB, AC i BC. Jego niezerowość mówi o tym, że punkty nie są współpłaszczyznowe.
ODPOWIEDZ