Cześć!
Mam taki układ różniczkujący:
Udało mi się ustalić wzór dla odpowiedzi impulsowej i zmiennej czasowej, ale potrzebuję jeszcze odpowiedzi skokowej/jednostkowej k(t):
Czy ktoś powie mi jaki powinien być wzór na tę odpowiedź skokową?
Bardzo proszę o pomoc!
Problem z wyznaczeniem odpowiedzi skokowej/jednostkowej układu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Problem z wyznaczeniem odpowiedzi skokowej/jednostkowej układu
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 }U_1(s) \)
Jeśli \(U_1(t)=H(t)\) to \(U_1(s)= \frac{1}{s}\) więc
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 } \cdot \frac{1}{s}= \frac{R_2}{ \frac{1}{C}+(R_1+R_2)s }= \frac{ \frac{R_2}{R_1+R_2} }{s+ \frac{1}{(R_1+R_2)C} } \)
Policz transformatę odwrotną i masz szukaną odpowiedź.
Jeśli \(U_1(t)=H(t)\) to \(U_1(s)= \frac{1}{s}\) więc
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 } \cdot \frac{1}{s}= \frac{R_2}{ \frac{1}{C}+(R_1+R_2)s }= \frac{ \frac{R_2}{R_1+R_2} }{s+ \frac{1}{(R_1+R_2)C} } \)
Policz transformatę odwrotną i masz szukaną odpowiedź.
Re: Problem z wyznaczeniem odpowiedzi skokowej/jednostkowej układu
Wielkie dzięki za pomoc!kerajs pisze: ↑02 lis 2021, 19:50 \(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 }U_1(s) \)
Jeśli \(U_1(t)=H(t)\) to \(U_1(s)= \frac{1}{s}\) więc
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 } \cdot \frac{1}{s}= \frac{R_2}{ \frac{1}{C}+(R_1+R_2)s }= \frac{ \frac{R_2}{R_1+R_2} }{s+ \frac{1}{(R_1+R_2)C} } \)
Policz transformatę odwrotną i masz szukaną odpowiedź.
Re: Problem z wyznaczeniem odpowiedzi skokowej/jednostkowej układu
wyszło mi, że w tym układzie odpowiedź jednostkowa i impulsowa jest przedstawiana takim samym wzorem, to możliwe?kerajs pisze: ↑02 lis 2021, 19:50 \(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 }U_1(s) \)
Jeśli \(U_1(t)=H(t)\) to \(U_1(s)= \frac{1}{s}\) więc
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 } \cdot \frac{1}{s}= \frac{R_2}{ \frac{1}{C}+(R_1+R_2)s }= \frac{ \frac{R_2}{R_1+R_2} }{s+ \frac{1}{(R_1+R_2)C} } \)
Policz transformatę odwrotną i masz szukaną odpowiedź.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Problem z wyznaczeniem odpowiedzi skokowej/jednostkowej układu
Odpowiedź skokowa lub impulsowa to taki niezbyt poprawny, ale używany skrót na sygnał wyjściowy układu jeśli na wejściu pojawił się sygnał skokowy (jedynka Heaviside’a) lub impuls jednostkowy* (delta Diraca).
Transmitancja układu się nie zmienia więc obie odpowiedzi będą różne.
Odpowiedź na deltę Diraca:
\(U_1(t)= \delta (t)\) to \(U_1(s)= 1\) więc
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 } \cdot 1= \frac{sCR_2}{ 1+(R_1+R_2)Cs }= .... \)
*impuls jednostkowy to (niezbyt poprawny) skrót na bardzo krótki impuls o jednostkowym polu
Transmitancja układu się nie zmienia więc obie odpowiedzi będą różne.
Odpowiedź na deltę Diraca:
\(U_1(t)= \delta (t)\) to \(U_1(s)= 1\) więc
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 } \cdot 1= \frac{sCR_2}{ 1+(R_1+R_2)Cs }= .... \)
*impuls jednostkowy to (niezbyt poprawny) skrót na bardzo krótki impuls o jednostkowym polu
Re: Problem z wyznaczeniem odpowiedzi skokowej/jednostkowej układu
Teraz wynik podstawiam, liczę odwrotną transformatę Laplace'a i mam tę odpowiedź, tak?kerajs pisze: ↑03 lis 2021, 21:05 Odpowiedź skokowa lub impulsowa to taki niezbyt poprawny, ale używany skrót na sygnał wyjściowy układu jeśli na wejściu pojawił się sygnał skokowy (jedynka Heaviside’a) lub impuls jednostkowy* (delta Diraca).
Transmitancja układu się nie zmienia więc obie odpowiedzi będą różne.
Odpowiedź na deltę Diraca:
\(U_1(t)= \delta (t)\) to \(U_1(s)= 1\) więc
\(U_2(s)= \frac{R_2}{R_1+ \frac{1}{sC}+R_2 } \cdot 1= \frac{sCR_2}{ 1+(R_1+R_2)Cs }= .... \)
*impuls jednostkowy to (niezbyt poprawny) skrót na bardzo krótki impuls o jednostkowym polu