Określić częstotliwość sygnału i niepewność jej określenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Określić częstotliwość sygnału i niepewność jej określenia.
W pomiarze częstotliwości sygnału prostokątnego za pomocą oscyloskopu zmierzono jego okres. Odczyt wynosił 6,5 dz przy nastawie Cx = 1µs/dz. Określić częstotliwość sygnału i niepewność jej określenia (względną i bezwzględną).
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Określić częstotliwość sygnału i niepewność jej określenia.
Hmm,..skoro zmierzono 6,5 dz, to okres \(T = 6,5\ \mu s\), a częstotliwość \(f = \frac{1}{T} = 0,1538..Hz \approx 0,15\ Hz\)
niepewność bezwzględna \(|\Delta f| =| \frac{df}{dT}\Delta T| = \frac{\Delta T}{T^2}= \frac{0,5}{6,5^2} = 0,01183..\approx 0,02 \ Hz\),
a niepewność względna \(\frac{\Delta f}{f} = \frac{\Delta T}{T} =\frac{5}{65} \approx 0,0769 \approx 7,7\) %.
Podobnie policz pozostałe dwa przykłady.
niepewność bezwzględna \(|\Delta f| =| \frac{df}{dT}\Delta T| = \frac{\Delta T}{T^2}= \frac{0,5}{6,5^2} = 0,01183..\approx 0,02 \ Hz\),
a niepewność względna \(\frac{\Delta f}{f} = \frac{\Delta T}{T} =\frac{5}{65} \approx 0,0769 \approx 7,7\) %.
Podobnie policz pozostałe dwa przykłady.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl