Dany jest układ równań:
\( \begin{cases}-3x+3y+2z+5t=4\\
-1x+4y+3z+2t=2\\
1x+0y+4z+2t=4 \end{cases} \)
Dwie ostatnie kolumny macierzy A|B| w postaci normalnej, w której niezmieniona jest kolejność kolumn to?
Pod względem rozwiązań układ jest: a) oznaczony b) nieoznaczony c) sprzeczny
Z góry dziękuję za odpowiedź
Zadania z macierzy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zadania z macierzy
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2021, 21:21 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadania z macierzy
A czym jest A|B|?
Jeśli to macierz dołączona/uzupełniona/rozszerzona to pytają o kolumnę współczynników z-etów oraz kolumnę wyrazów wolnych.
To układ nieoznaczony (rząd macierzy głównej wynosi 3, ale niewiadomych jest 4)
Jeśli to macierz dołączona/uzupełniona/rozszerzona to pytają o kolumnę współczynników z-etów oraz kolumnę wyrazów wolnych.
To układ nieoznaczony (rząd macierzy głównej wynosi 3, ale niewiadomych jest 4)