Dwa zadania z fizyka+maszynoznawstwo

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Riko
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 cze 2021, 10:34
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dwa zadania z fizyka+maszynoznawstwo

Post autor: Riko »

1. Siłownik hydrauliczny ma unieść ciężar o masie m=241 kg, z jednostajną prędkością v=0,7 m/s na wysokość h=4 m. Ciśnienie p1=111 bar, p2=0 bar.
Obliczyć moc potrzebną do wykonania tej operacji, przy założeniu, że nie ma strat?
Jaką pracę wykona siłownik przy uniesieniu ciężaru na wysokość h?

2. Silnik hydrauliczny jest sprzężony z bębnem wyciągarki używanej do wciągania ładunku o masie m=221 kg, z jednostajną prędkością v=0,4 m/s. Pozostałe informacje: średnica bębna wciągarki d=112mm, moment bezwładności bębna I = 0,0355 kg∙m2, ciśnienie oleju w układzie p = 137 bar.
Jaką moc musi oddawać silnik hydrauliczny (pomijając straty), aby unieść ładunek z taką prędkością?
Ile energii należy zużyć, aby unieść ładunek cztery razy na wysokość h=4m?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania z fizyka+maszynoznawstwo

Post autor: korki_fizyka »

\(P = \frac{W}{t}=\frac{\Delta E_p}{t} =\frac{mgh}{\frac{h}{v}}=mgv=..\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ