Równania różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Równania różniczkowe

Post autor: krniasty »

1. Następujący układ równań różniczkowych \(\begin{cases}x'_1 = 2x_1 + 3x_2\\ x'_2 = 5x_1 + 8x_2 \end{cases}\) można zapisać w postaci macierzowej x' = Ax gdzie x = \(\begin{bmatrix}x_1\\ x_2 \end{bmatrix} \)

oraz A jest macierzą jakiej postaci?

2. Można przewidzieć, że rozwiązaniem szczególnym równania różniczkowego \( y' + y = 3e ^{7x} \) będzie funkcja w jakiej postaci?

3. Rozwiązaniem równania różniczkowego \( \frac{dy}{dx} = 2 y \) z warunkiem początkowym y(0) = 12 jest?

4. Rozwiązaniem równania różniczkowego \( -x''' + 2x'' + x' - 2x = 0 jest?

5. Które z podanych równań jest równaniem różniczkowym zupełnym?

a) \( (x - 4y) + (y - 3x)y' = 0 \)
b) \( (x - 4y) + (y - 5x)y' = 0 \)
c) \( (5x - y) + (y - 6x)y' = 0 \)

6. Następujące równanie \( y' = -8 \frac{y}{x} \) jest:
a. równaniem różniczkowym liniowym niejednorodnym
b. równaniem różniczkowym liniowym jednorodnym
c. równaniem różniczkowym zupełnym
d. żadnym z wyżej wymienionych\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania różniczkowe

Post autor: panb »

krniasty pisze: 16 cze 2021, 10:31 1. Następujący układ równań różniczkowych \(\begin{cases}x'_1 = 2x_1 + 3x_2\\ x'_2 = 5x_1 + 8x_2 \end{cases}\) można zapisać w postaci macierzowej x' = Ax gdzie x = \(\begin{bmatrix}x_1\\ x_2 \end{bmatrix} \)

oraz A jest macierzą jakiej postaci?
Takiej:
\[A= \begin{bmatrix}2&3\\5&8 \end{bmatrix} \]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równania różniczkowe

Post autor: panb »

krniasty pisze: 16 cze 2021, 10:31

5. Które z podanych równań jest równaniem różniczkowym zupełnym?

a) \( (x - 4y) + (y - 3x)y' = 0 \)
b) \( (x - 4y) + (y - 5x)y' = 0 \)
c) \( (5x - y) + (y - 6x)y' = 0 \)

Żadne.
ODPOWIEDZ