Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Czy zrobiłeś już kilka kroków w dobrym kierunku? liczę, że tak i się nimi tutaj pochwalisz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Ułożyłem takie zależności:
\(u_1 = (R_1 - R_3 - R_2) \cdot x_1 - R_2 \cdot x_2 - R_3 \cdot x_3\)
\(u_2 = (-R_2 - R_5 - R_6 - R_4) \cdot x_2 - R_2 \cdot x_1 - R_5 \cdot x_3 - R_6 \cdot x_4\)
\(u_3 = (R_8 - R_6 + R_7) \cdot x_4 - R_6 \cdot x_2 - R_7 \cdot x_3 \)
\(u_1 = (R_1 - R_3 - R_2) \cdot x_1 - R_2 \cdot x_2 - R_3 \cdot x_3\)
\(u_2 = (-R_2 - R_5 - R_6 - R_4) \cdot x_2 - R_2 \cdot x_1 - R_5 \cdot x_3 - R_6 \cdot x_4\)
\(u_3 = (R_8 - R_6 + R_7) \cdot x_4 - R_6 \cdot x_2 - R_7 \cdot x_3 \)
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Co to są \(x_1, x_2, x_3, x_4\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
To prądy oczkowe, które trzeba wyznaczyć bo nie znamy ich wartości
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Na schemacie masz już zaznaczone natężenia i kierunki prądów w oczkach, to są :\( i_1,i_2,i_3...i_7 \)i tego się trzymajmy
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Zrobiłem tak dlatego, że mam także dostępne przykładowe zadanie z rozwiązaniem gdzie właśnie było tak jak ja napisałem np. \(R_1 \cdot x_1\)
później się wylicza te wszystkie x-y, to będą prądy gałęziowe, potem jakimś sposobem to się rozkłada i wychodzą prądy oznaczone jako i
Ale jeśli zrobię po Twojemu to ten wzór co napisałem jest dobry i tylko zamienić x na i?
później się wylicza te wszystkie x-y, to będą prądy gałęziowe, potem jakimś sposobem to się rozkłada i wychodzą prądy oznaczone jako i
Ale jeśli zrobię po Twojemu to ten wzór co napisałem jest dobry i tylko zamienić x na i?
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Czyli wiesz jak to zrobić. Dopisz jeszcze równania dla węzłów A,B,C. .
i dalej rozwiązuj układ równań liniowych np. metodą wyznaczników Cramera.
i dalej rozwiązuj układ równań liniowych np. metodą wyznaczników Cramera.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Właśnie mam problem z poprawnym ułożeniem tych równań, później może będzie z górki. Pomoże ktoś je ułożyć poprawnie?
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
\(u_1 = i_1R_1-i_7R_2-iI_8R_3\\u_2=-i_2R_4-i_7R_2-i_5R_5-i_6R_6\\0=i_8R_3-i_9R_7-i_5R_5\\u_3=i_4R_8-i_6R_6i_9R_7\\i_2=i_1+i_7\\i_7=i_5+i_8\\i_5=i_6+i_9\\i_4=i_3+i_9\\i_3=i_1+i_8\\i_2=i_4+i_6\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Teraz jeszcze trudniej bo tyle niewiadomych, że idzie się pogubić, w kalkulator Cramera raczej tego nie wpisywać bo i tak nie wyjdzie?
-
- Expert
- Posty: 6270
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Wyznaczyć prądy metodą oczkową
Wypisałem ci wszystkie równania, część jest liniową kombinacją pozostałych. Teraz piłka po Twojej stronie.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl