Niech \(\kre{x}\) oznacza średnia, M medianę, D dominantę, a s odchylenie standardowe, przy czym \(\kre{x} =222\),s=83, M=220, D=218. Jaka a symetria tu występuje?
Skoro \(D<M< \kre{x}\) to mamy asymetrie prawostronna, ale co daje nam to odchylenie? Nie mogę nigdzie odnaleźć jak to interpretować.
Asymetria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Asymetria
Odchylenie standardowe możesz znaleźć w wzorze na współczynnik asymetrii:
\( A_s = \frac{\overline{x} - D}{s} \)
https://www.statystyka-zadania.pl/wspol ... skosnosci/
\( A_s = \frac{\overline{x} - D}{s} \)
https://www.statystyka-zadania.pl/wspol ... skosnosci/
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Asymetria
Asymetrię rozkładu możemy opisać także za pomocą współczynnika asymetrii (skośności). Współczynnik ten obliczamy według wzoru:\[A_s= \frac{\kre{x}-M}{s} \]
Dodatnia wartość tego współczynnika wskazuje na asymetrię prawostronną, natomiast ujemna na lewostronną. Asymetria prawostronna mówi nam, że większa część populacji przyjmuje wartości poniżej przeciętnej, natomiast lewostronna – powyżej. Oczywiste jest, że im większa wartość bezwzględna współczynnika asymetrii, tym większa asymetria rozkładu.
Może po to podali odchylenie.
Źródło tych mądrości
Dodatnia wartość tego współczynnika wskazuje na asymetrię prawostronną, natomiast ujemna na lewostronną. Asymetria prawostronna mówi nam, że większa część populacji przyjmuje wartości poniżej przeciętnej, natomiast lewostronna – powyżej. Oczywiste jest, że im większa wartość bezwzględna współczynnika asymetrii, tym większa asymetria rozkładu.
Może po to podali odchylenie.
Źródło tych mądrości