Równania różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
krniasty
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 54
Rejestracja: 05 maja 2016, 21:03
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Równania różniczkowe

Post autor: krniasty »

1. znalezc rozwiazanie ogolne ukladu jednorodnego
\(\begin{cases} x' = 3x - y \\ y' = -2x + 2y \end{cases}\)

2. Podać rozwiązanie ogólne układu niejednorodnego o stałej kolumnie wyrazów wolnych:
\(\begin{cases} x' = 3x - y + 7 \\ y' = -2x + 2y + 2 \end{cases}\)

3. Podać rozwiązanie ogólne układu niejednorodnego.
\(\begin{cases} x' = 3x - y - 2e ^ {-t} \\ y' = -2x + 2y + 2 + e^{-2t} \end{cases}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równania różniczkowe

Post autor: kerajs »

\(\begin{cases} x' = 3x - y \\ y' = -2x + 2y \end{cases}\\
\begin{cases} y= 3x - x' \ \ \So \ \ y'=3x'-x'' \\ y' = -2x + 2y \end{cases}\)

wstawienie zależności z pierwszego równania do drugiego daje:
\(3x'-x''=-2x+2(3x-x')\\
x''-5x'+4x=0\\
x=C_1e^t+C_2e^{4t} \)

wyliczam \(x'=C_1e^t+4C_2e^{4t}\) i oba wyniki wstawiam do pierwszego równania:
\(y=3x-x'=2C_1e^t-C_2e^{4t}\)

Pozostałe układy można rozwiązać analogicznie.
ODPOWIEDZ