Znajdź transformaty Laplacea następujących funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Znajdź transformaty Laplacea następujących funkcji

Post autor: MartaaKo »

Znajdź transformaty Laplacea następujących funkcji
a) \(f(t)=sin2t+cos3t+t^3\)
b) \(f(t)=e^{3t}cos4t\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Znajdź transformaty Laplacea następujących funkcji

Post autor: panb »

MartaaKo pisze: 08 cze 2021, 22:35 Znajdź transformaty Laplacea następujących funkcji
a) \(f(t)=sin2t+cos3t+t^3\)
Tu są wzory:
wzory.png
wzory.png (11.33 KiB) Przejrzano 1059 razy
Ponieważ transformata jest przekształceniem liniowym, więc
\[\ell[\sin2t+\cos3t+t^3](s)=\ell[\sin2t](s)+\ell[\cos3t](s)+\ell[t^3](s)= \frac{2}{s^2+4}+ \frac{s}{s^2+4}+ \frac{6}{s^4} = \frac{s+2}{s^2+4}+ \frac{6}{s^4} \]
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Znajdź transformaty Laplacea następujących funkcji

Post autor: panb »

MartaaKo pisze: 08 cze 2021, 22:35 Znajdź transformaty Laplacea następujących funkcji

b) \(f(t)=e^{3t}cos4t\)
Tutaj trzeba z wzoru na przesunięcie argumentu:
wzor.png
wzor.png (5.49 KiB) Przejrzano 1055 razy
\[\ell[cos4t](s)= \frac{s}{s^2+16} \So \ell[e^{3t}\cos4t](s)=\ell[\cos4t](s-3)= \frac{s-3}{(s-3)^2+16} \]
ODPOWIEDZ