Dwa zadania - napięcia, rezystory

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Feniopeel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 cze 2021, 15:19
Podziękowania: 3 razy

Dwa zadania - napięcia, rezystory

Post autor: Feniopeel »

Zad. 1
Dany jest układ trzech rezystorów (połączone szeregowo):
R1 = 6 Ω, R2 = 10 Ω, R3 = 12 Ω
natężenie prądu I = 5A.
Oblicz napięcie na zaciskach zewnętrznych układu, Rezystancję zastępczą, napięcie na rezystorach.

Moje postępy:

Rezystancja zastępcza Rz = 28 Ω
Napięcia rezystorów U1 = 30 V, U2 = 50 V, U3 = 60 V
Wzór na napięcie na zaciskach zew. układu:
U = E - Rw * I
E = P/I

Czy przy tych danych w ogóle mogę obliczyć takie napięcie? (nie mam podanego E, Rw, do obliczenia E, Rw z wzorów i tak nie mam co do nich podstawić). Jeśli mogę to w jaki sposób, z jakich wzorów, co podstawić?

Zad. 2
Układ szeregowo połączonych jednakowych rezystorów o rezystancji 𝑅 = 6Ω,
zasilany ze źródła napięcia 𝑈 = 120𝑉, pracuje w warunkach znamionowych i pobiera
moc 𝑃 = 480𝑊.
Obliczyć z ilu rezystorów składa się układ.
Obliczyć prąd znamionowy zastosowanych rezystorów.
Obliczyć moc pobieraną przez każdy rezystor
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania - napięcia, rezystory

Post autor: korki_fizyka »

Feniopeel pisze: 08 cze 2021, 13:57 Zad. 1
Dany jest układ trzech rezystorów (połączone szeregowo):
R1 = 6 Ω, R2 = 10 Ω, R3 = 12 Ω
natężenie prądu I = 5A.
Oblicz napięcie na zaciskach zewnętrznych układu, Rezystancję zastępczą, napięcie na rezystorach.

Moje postępy:

Rezystancja zastępcza Rz = 28 Ω
Napięcia rezystorów U1 = 30 V, U2 = 50 V, U3 = 60 V
Wzór na napięcie na zaciskach zew. układu:
U = E - Rw * I
E = P/I

Czy przy tych danych w ogóle mogę obliczyć takie napięcie? (nie mam podanego E, Rw, do obliczenia E, Rw z wzorów i tak nie mam co do nich podstawić). Jeśli mogę to w jaki sposób, z jakich wzorów, co podstawić?
Tak, możesz to obliczyć.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Feniopeel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 cze 2021, 15:19
Podziękowania: 3 razy

Re: Dwa zadania - napięcia, rezystory

Post autor: Feniopeel »

w jaki sposób?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dwa zadania - napięcia, rezystory

Post autor: korki_fizyka »

W taki , w jaki to zacząłeś: 30+50+60= ..
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Feniopeel
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 cze 2021, 15:19
Podziękowania: 3 razy

Re: Dwa zadania - napięcia, rezystory

Post autor: Feniopeel »

wystarczy dodać i to będzie Napięcie na zaciskach zew. układu?
ODPOWIEDZ