Mam problem z zadaniami, do nich dołączone były wzory:
a) 𝑈 = 𝐸 − 𝑅𝑤 ∗ 𝐼
b) 𝑃ź𝑟 = 𝐸 ∗ 𝐼
c) 𝐼𝑧 = \(\frac{E}{𝑅w}\)
gdzie:
𝑈 − 𝑛𝑎𝑝𝑖ę𝑐𝑖𝑒 𝑛𝑎 𝑧𝑎𝑐𝑖𝑠𝑘𝑎𝑐ℎ 𝑧𝑒𝑤𝑛ę𝑡𝑟𝑧𝑛𝑦𝑐ℎ ź𝑟ó𝑑ł𝑎,
𝑃ź𝑟 − 𝑚𝑜𝑐 𝑒𝑙𝑒𝑘𝑡𝑟𝑦𝑐𝑧𝑛𝑎 ź𝑟ó𝑑ł𝑎,
𝐸 − 𝑠𝑖ł𝑎 𝑒𝑙𝑒𝑘𝑡𝑟𝑜𝑚𝑜𝑡𝑜𝑟𝑦𝑐𝑧𝑛𝑎 ź𝑟ó𝑑ł𝑎 𝑛𝑎𝑝𝑖ę𝑐𝑖𝑎 𝑠𝑡𝑎ł𝑒𝑔𝑜,
𝑅𝑤 − 𝑟𝑒𝑧𝑦𝑠𝑡𝑎𝑛𝑐𝑗𝑎 𝑤𝑒𝑤𝑛ę𝑡𝑟𝑧𝑛𝑎 ź𝑟ó𝑑ł𝑎 𝑛𝑎𝑝𝑖ę𝑐𝑖𝑎 𝑠𝑡𝑎ł𝑒𝑔𝑜,
𝐼 − 𝑝𝑟ą𝑑 ź𝑟ó𝑑ł𝑎,
𝐼𝑧 − 𝑝𝑟ą𝑑 𝑧𝑤𝑎𝑟𝑐𝑖𝑎 ż𝑟ó𝑑ł𝑎
Proszę o pomoc w ich wykonaniu. Proszę np. o jakieś dodatkowe wzory, objaśnienia jak je obliczyć.
Zad. 1
Parametry źródła napięcia stałego:
𝐸 = 13𝑉 – siła elektromotoryczna,
𝑅𝑤 = 0,5Ω – rezystancja wewnętrzna,
𝑈𝑛 = 12𝑉 – napięcie znamionowe,
𝐼𝑛 = 2𝐴 – prąd znamionowy.
Jaką rezystancję należy przyłączyć do zacisków zewnętrznych źródła, w celu uzyskania prądu znamionowego źródła?
Zad. 2
Do akumulatora o danych znamionowych:
𝑈𝑛 = 28𝑉,
𝐼𝑛 = 6𝐴,
𝑅𝑤 = 0,5Ω
dołączony jest odbiornik o rezystancji 𝑅 = 9,5Ω.
a) obliczyć siłę elektromotoryczną akumulatora.
b) obliczyć prąd odbiornika.
c) obliczyć napięcie na zaciskach zewnętrznych akumulatora.
Z moich obliczeń wynika :
--- a) siła elektromotoryczna E wyniesie E = 31 V,
--- b) prąd I wyniesie I = 3,26 A
--- c) nie wykonałem
Zad. 3
Parametry akumulatora:
𝐸 = 13𝑉 – siła elektromotoryczna,
𝑅𝑤 = 0,5Ω – rezystancja wewnętrzna.
Napięcie na zaciskach zewnętrznych w stanie obciążenia 𝑈 = 12,5𝑉.
Obliczyć rezystancje odbiornika podłączonego do akumulatora.
--- tu chciałem skorzystać ze wzoru U = E - 𝑅𝑤 * I, ale to raczej błędne myślenie
Zad. 4
Do akumulatora o danych znamionowych:
𝑈𝑛 = 48𝑉,
𝐼𝑛 = 6𝐴,
𝑅𝑤 = 0,5Ω
dołączony jest odbiornik o rezystancji 𝑅 = 9,5Ω.
Obliczyć moc pobieraną przez odbiornik.
Zad. 5
Dane znamionowe akumulatora:
𝑈𝑛 = 48𝑉,
𝐼𝑛 = 6𝐴,
𝑄𝑛 = 240𝐴ℎ - pojemność akumulatora.
Akumulator jest obciążony odbiornikiem o rezystancji 𝑅 = 12Ω.
Czas obciążenia wynosi 𝑡 = 15ℎ.
Oblicz, o ile zmniejszy się zasób ładunku akumulatora w tym czasie.
Elektrotechnika zadania dot. napięcia, rezystancji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektrotechnika zadania dot. napięcia, rezystancji
\(E = I(R + r_w) = U + Ir_w\)
lub
\(R = \frac{U}{I} = \frac{12\ V}{2\ A} = 6\ \Omega\)
lub
\(R = \frac{U}{I} = \frac{12\ V}{2\ A} = 6\ \Omega\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Elektrotechnika zadania dot. napięcia, rezystancji
To do pierwszego zadania odp na pytanie to, że należy przyłączyć R = 6 Ω ?
Jeśli chodzi o resztę zadań to czy w:
zad 2 mam dobrze a) oraz b)?
jak obliczyć c) ?
Zad. 3
Do obliczenia R potrzebuję U oraz I. U = 12,5 V, I liczę ze wzoru R = U/I, podstawiam pod ten co podałeś, czyli E = I(R+rw), wyszło mi I = 1 a R = 12,5 Ω, dobrze?
Zad. 4
P = U*I, P = 48*6 = 288W?
Zad. 5
Nadal nie wiem jak to wykonać :/
Jeśli chodzi o resztę zadań to czy w:
zad 2 mam dobrze a) oraz b)?
jak obliczyć c) ?
Zad. 3
Do obliczenia R potrzebuję U oraz I. U = 12,5 V, I liczę ze wzoru R = U/I, podstawiam pod ten co podałeś, czyli E = I(R+rw), wyszło mi I = 1 a R = 12,5 Ω, dobrze?
Zad. 4
P = U*I, P = 48*6 = 288W?
Zad. 5
Nadal nie wiem jak to wykonać :/
-
- Expert
- Posty: 6261
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektrotechnika zadania dot. napięcia, rezystancji
2. A co to jest \(U_n\) i \(I_n\)
3. Z prawa Ohma dla pojedynczego oporu a nie całego obwodu: \( I = 1 \ A\), \(R = 12,5 \Omega\).
4. patrz 2.) raczej 342 W
5. \(W = I^2Rt \) i o tyle zmniejszy się pojemność
3. Z prawa Ohma dla pojedynczego oporu a nie całego obwodu: \( I = 1 \ A\), \(R = 12,5 \Omega\).
4. patrz 2.) raczej 342 W
5. \(W = I^2Rt \) i o tyle zmniejszy się pojemność
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Elektrotechnika zadania dot. napięcia, rezystancji
2. są to dane znamionowe
3. wyszło tak jak Tobie więc mogę to przepisać co napisałem?
4. a w jaki sposób wyszło 342 W? :/
5. Zmniejszy się o 6480 𝐴ℎ?
Sorry bo nadal dla mnie to zagadka... Po prostu mam małą wiedzę z tego przedmiotu, bo dostałem zadania bez omówienia tematu, podano mi tylko te wzory, nic więcej.
3. wyszło tak jak Tobie więc mogę to przepisać co napisałem?
4. a w jaki sposób wyszło 342 W? :/
5. Zmniejszy się o 6480 𝐴ℎ?
Sorry bo nadal dla mnie to zagadka... Po prostu mam małą wiedzę z tego przedmiotu, bo dostałem zadania bez omówienia tematu, podano mi tylko te wzory, nic więcej.